جراحی مغز از طریق بینی، جراحی است که با ورود به حفره بینی و رسیدن به کف هیپوفیز و سپس هیپوفیز انجام میشود. با این روش میتوان جراحی را که به طور معمول با باز کردن جمجمه انجام میشود، بدون دستزدن به هیچ یک از این ساختارها انجام داد.
دو مزیت مهم در جراحی مغز از طریق بینی و به کمک میکرو ابزار و دوربین میکرو وجود دارد. با کمک این روش رسیدن به تومور در مدتزمان کوتاهی بدون باز کردن جمجمه و با کمترین برش ممکن است و مدت بستری بیمار در طول روند بهبودی بسیار کوتاهتر است.
جراحی مغز از طریق بینی (آندوسکوپی هیپوفیز)
تومور غده هیپوفیز که شایعترین تومور در جمجمه است، بافتی است که در پشت اعصاب بینایی قرار دارد و مانع از انجام عملکرد مناسب غده هیپوفیز میشود. همانطور که مشخص است غده هیپوفیز بافتی است که میزان و زمان ترشح برخی از هورمونهایی که باید در بدن ترشح شود را تعیین میکند. تومور غده هیپوفیز بسته بهاندازه و اثر آن به روشهای مختلفی قابلدرمان است. درمان تومور غده هیپوفیز که تصمیم به عمل آن گرفته میشود با اعمال جراحی مختلف قابل انجام است.
تومور غده هیپوفیز به دو دسته “ترشحی” و “غیرترشحی” تقسیم میشود. روند درمان با توجه به این تفاوت شکل میگیرد.
علائم تومور غده هیپوفیز
علائم ممکن است به طور ناگهانی در ابتدای بیماری ظاهر نشوند؛ بنابراین تشخیص زمان بر است و در اثر برخی عوارض ممکن است بیماریهای مختلفی ظاهر شود. بیایید در مورد برخی از علائمی که میتواند در قالب موارد رخ دهد صحبت کنیم.
سردرد:
تومور روی غده هیپوفیز میتواند باعث سردرد شود و این درد ممکن است در پشت سر بیمار نسبت به سایر سردردها شدیدتر باشد. درد ناشی از تومور دیده شده در غده هیپوفیز در پشت مغز را میتوان حتی از داخل بینی احساس کرد.
مشکلات بینایی:
اعصاب بینایی در قسمت قدامی غده هیپوفیز وجود دارد و توموری که بهمرورزمان روی غده رشد میکند، به این ناحیه فشار وارد میکند و باعث اختلالات بینایی میشود.
بینظمی در قاعدگی:
تومور که باعث ترشح بیش از حد غده هیپوفیز یا عدم ترشح آن میشود، بر این اساس میتواند بینظمی قاعدگی را آشکار کند. بینظمی در قاعدگی در نتیجه درمان تومور غده هیپوفیز ترمیم میشود.
ناتوانی جنسی:
تومور غده هیپوفیز که بر اختلالات هورمونی تأثیر میگذارد میتواند باعث ناتوانی جنسی در بیماران مرد شود.
تغییرات ناگهانی خلقوخو:
از آنجایی که تومور، فشار خود را بر غده هیپوفیز افزایش میدهد، باعث اختلال هورمونی میشود، بیمار تغییرات خلقی از عصبانیت ناگهانی تا حملات خنده را نشان میدهد.
ناباروری:
موارد ناباروری که ممکن است به دلیل تومور غده هیپوفیز رخ دهد ممکن است پس از درمان بهبود یابد. با این حال، گاهی اوقات این وضعیت میتواند ماندگاری خود را حفظ کند.
تغییرات در مقدار شیر مادر:
غده هیپوفیز که نقش مهمی در ترشح هورمون پلوراکتین دارد، ممکن است به دلیل ایجاد تومور در اینجا گاهی بسیار و گاهی کمتر ترشح شود و بر این اساس، تغییری در مقدار شیر مادر
سندرم کوشینگ ناشی از ترشح بیش از حد ACTH:
هورمون ACTH ترشح بیش از حد باعث افزایش وزن، ساختار استخوانی شکننده، زخمهای پوستی و تغییرات احساسی میشود و باعث ایجاد سندرم کوشینگ میشود.
رشد بیش از حد یا تأخیر در رشد:
هورمون رشد بیش از حدی که در غده هیپوفیز به دلیل بیماری دیده میشود، در بیماران اطفال بیش از حد طبیعی طول میکشد و ترشح آن کمتر از حد طبیعی باعث توقف رشد میشود.
خستگی و بیحوصلگی:
بینظمی در هورمونها منجر به مشکلاتی مانند خستگی، عصبانیت و ناتوانی در صبور بودن میشود.
فرایند جراحی مغز از طریق بینی
پس از تعیین روش آندوسکوپی برای جراحی تومور غده هیپوفیز، بیمار باید برای جراحی آماده شود. قبل از عمل که با ورود از طریق بینی شروع خواهد شد، بیمار باید از نظر سینوس و بینی معاینه شود. در صورت وجود عفونت در سینوسهای بیمار، در صورت وجود مشکل در بویایی، در صورت وجود چکه بعد از بینی و در صورت وجود علائمی مانند سردرد، ابتدا باید برای رفع این مشکلات اقدام به درمان کرد. با این حال، قبل از جراحی آندوسکوپی تومور هیپوفیز، آزمایشات زیادی باید همراه با معاینه عصبی و معاینه فیزیکی انجام شود. پاسخ این سؤال که چگونه جراحی آندوسکوپی تومور هیپوفیز انجام شود به طور مفصل برای بیمار توضیح داده شده و به بیمار اطلاع داده میشود.
جراحی آندوسکوپی هیپوفیز که به طور مشترک توسط متخصص گوش و حلق و بینی و جراح مغز و اعصاب انجام میشود، از آندوسکوپها و سیستمهای تکنولوژیکی به نام ناوبری استفاده میکند. متخصص گوش و حلق و بینی به عنوان اولین جراحی که عمل را آغاز میکند، با آندوسکوپ وارد سینوس شده و به غده هیپوفیز واقع در پشت مغز میرسد. پس از آن، جراح مغز و اعصاب با برداشتن کامل تومور، عمل را به پایان میرساند. در برخی موارد پس از عمل، نیازی به گذاشتن تامپون در بینی نیست. بافتی که در داخل تخریب میشود را میتوان با روشهای مختلفی اصلاح کرد. بیمار که در مدت کوتاهی مرخص میشود، وارد روند بهبودی سریع میشود و به زندگی عادی خود بازمیگردد.
آیا جراحی مغز از طریق بینی خطرناک است؟
قطعا در هر مداخله جراحی خطراتی وجود دارد. در هر جراحی خطری وجود دارد، اما این میزان با توجه به روش مورداستفاده در جراحی و تجربه جراح متفاوت است. برخی از خطرات میتوانند کشنده باشند، در حالی که برخی دیگر را میتوان با درمان اصلاح کرد. مهمترین نکتهای که باید در مورد جراحی آندوسکوپی تومور هیپوفیز بدانید این است که برخی از عوارضی که به دلیل فشار بر غده هیپوفیز قبل از درمان ایجاد میشوند، ممکن است پس از درمان ۱۰۰ درصد برطرف نشوند. بهعنوانمثال، اگر فشار بیش از حد به اعصاب بینایی به اعصاب آسیب رسانده باشد، ممکن است کوری دائمی رخ دهد. غده هیپوفیز ممکن است در حین جراحی آسیب ببیند.
خطر مننژیت
مننژیت ممکن است رخ دهد. در طول جراحی، مایع مغزی نخاعی ممکن است از سوراخهایی که ممکن است در پوشش جمجمه ایجاد شود، نشت کند. ممکن است در بافتهای سینوس چسبندگی ایجاد شود و احتقان ایجاد شود. ممکن است تغییر شکل در بینی وجود داشته باشد. سپس این وضعیت با جراحی قابل اصلاح است. خونریزی بینی در تعداد کمی از بیماران ممکن است رخ دهد، این خونریزی میتواند برای مدت طولانی پس از جراحی ادامه یابد.
تومورهای قسمت قدامی جمجمه با عمل جراحی از طریق بینی که ۵۰-۴۵ دقیقه طول میکشد برداشته میشود.
میزان عوارض درمان جراحی کم است. شایعترین عارضه آسیب به غده هیپوفیز طبیعی است. این بدان معناست که جایگزینی هورمون جدید ممکن است پس از جراحی ضروری باشد، احتمالاً شامل هورمون تیروئید، کورتیزول، هورمون رشد، استروژن یا تستوسترون.
آیا آدنوم هیپوفیز بعد از جراحی برای آدنوم هیپوفیز عود میکند؟ احتمال رشد مجدد بافت پس از جراحی وجود دارد. بنابراین ممکن است در آدنوم های عودکننده علیرغم سایر درمان ها در طول پیگیری بیمار نیاز به عمل جراحی جدید باشد.
تعداد متخصصان جراحی مغز، اعصاب و نخاع به دلیل سختی آموزش شاخه ها و کاربردهای عملی کم است. یکی از شاخه های پزشکی است که بیشترین توجه و تجربه را می طلبد. اکثر جراحی ها حدود ۵-۱۴ ساعت طول میکشد.
آدنوم هیپوفیز؛ اگرچه آنها از نظر عملکرد و ساختار تومورهای خوش خیم هستند. بسته به ابعادی که میتوانند به آنها برسند و عملکرد آنها، ممکن است با ایجاد علائم بالینی مختلف بر سلامت تأثیر منفی بگذارند. به ندرت، تومورهای هیپوفیز میتوانند سرطانی شوند.
دیدگاه کاربران