کیفوز یک بیماری ستون فقرات است. در افراد مبتلا به کیفوز، ستون فقرات بیش از آنچه که باید به سمت بیرون خم میشود. در نتیجه قسمت بالایی بدن در پشت بیش از حد گرد به نظر میرسد. انحنای آن میتواند باعث شود که افراد خمیده به نظر برسند. ستون فقرات دارای انحنای طبیعی است. این منحنیها از وضعیت بدن ما حمایت میکنند و به ما کمک میکنند صاف بایستیم. اما انحنای بیش از حد میتواند بر وضعیت بدن تأثیر بگذارد و ایستادن را دشوار کند. با این وجود هیچ جای نگرانی برای افرادی که دچار کیفوز هستند باقی نمیماند. این افراد میتوانند با انجام حرکان ورزشی فرم ستون فقرات خود را اصلاح کنند و حتی در صورت شدید بودن کیفوز، آنها میتوانند به کمک جراحی کیفوز، فرم خمیده ستون فقرات خود را اصلاح کنند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی جراحی کیفوز ستون فقرات بپردازیم. همراه ما باشید.
جراحی برای کیفوز غیرطبیعی معمولاً آخرین گزینه درمانی است که استفاده میشود. درمانهای غیرجراحی، مانند فیزیوتراپی، ابتدا باید امتحان شوند. اگر درد و سایر علائم پس از چندین ماه درمان غیرجراحی کاهش نیابد، پزشک جراحی را پیشنهاد میدهد. معیارهای دیگری که برای جراحی کیفوز غیرطبیعی در نظر گرفته میشود عبارتاند از؛
شدت انحنا
شدت انحنا بستگی به جایی دارد که ستون فقرات فرد دارای منحنی هایپرکیفوتیک است. در قسمت میانی پشت (نخاع قفسه سینه)، انحناهای بیشتر از ۸۰ درجه شدید در نظر گرفته میشود. در ناحیه میانی پشت تا کمر (قفسه سینه)، انحناهای بیشتر از ۶۰-۷۰ درجه شدید است. منحنی قفسه سینه به بیمار بدشکلی شدیدتر و قابل توجهتری میدهد. به همین دلیل در حالت ۶۰-۷۰ درجه شدید در نظر گرفته میشوند.
پیشرفت منحنی
اگر انحنا به سرعت در حال بدتر شدن باشد، علیرغم درمانهای غیر جراحی، پزشک جراحی را برای اصلاح انحنا و جلوگیری از بدتر شدن آن توصیه میکند.
تعادل
خم شدن به جلو میتواند بر تعادل فرد تأثیر بگذارد، بنابراین اگر انحنا فعالیتهای روزمره زندگی را برای فرد دشوار کند، نیاز به عمل جراحی برای ایجاد تعادل مجدد ستون فقرات خواهید داشت.
علائم عصبی
کیفوز میتواند بر اعصاب نخاعی تأثیر بگذارد، زیرا تغییرات در ستون فقرات مانند شکستگی مهرهها، میتواند باعث گیرکردن اعصاب شود. ضعف، بیحسی یا گزگز داشته باشید و در موارد شدید، زمانی که جراحی توصیه میشود، احتمالا اختلال عملکرد روده یا مثانه داشته باشید.
هدف از جراحی کیفوز چیست؟
جراحی کیفوز غیرطبیعی چندین هدف اصلی دارد:
- تغییر شکل را کاهش میدهد.
- کاهش درد و هرگونه علائم عصبی
- از بدتر شدن منحنی جلوگیری میکند.
بر اساس این اهداف جراح بهترین توصیه را برای جراحی خواهد کرد.
انواع جراحی کیفوز
برخی از جراحیهای معمولی که برای کیفوز استفاده میشوند عبارتاند از:
استئوتومی
در طول جراحی استئوتومی، استخوان برای اصلاح ناهنجاریهای زاویهای بریده میشود. انتهای استخوان با ستون فقرات تراز شده و پیوند داده میشود. در این جراحی از ابزار دقیق ستون فقرات و فیوژن استفاده میشود. هنگامی که ستون فقرات از طریق استئوتومی تنظیم شد، جراح باید آن را ثابت کند تا به بهبود ستون فقرات در موقعیت جدید کمک کند. برای انجام این کار، جراح محیطی را ایجاد میکند که در آن استخوانهای ستون فقرات فرد در طول زمان (معمولاً طی چند ماه یا بیشتر) به یکدیگر جوش میخورند. جراح از پیوند استخوان (معمولاً از استخوان اهداکننده نیز استفاده میکند) یا از یک ماده بیولوژیکی (که رشد استخوان را تحریک میکند) استفاده میکند.
همجوشی حرکت بین مهرهها را متوقف میکند و بهبودی طولانی مدت را فراهم میکند. جراح در حین عمل از ابزارهای ستون فقرات مانند؛ سیمها، کابلها، پیچها، میلهها و صفحات برای افزایش ثبات در هنگام جوش خوردن استخوانها استفاده میکند. بعد از جراحی، ابزارها دیده نمیشوند، زیرا کوچک هستند و داخل بدن هستند. جراح میتواند جراحی را از جلو (رویکرد قدامی)، پشت (رویکرد خلفی) یا ترکیبی (رویکرد قدامی-خلفی) انجام دهد. روش جراحی بر اساس محل و شدت منحنی کیفوتیک انتخاب خواهد شد.
کیفوپلاستی با بالون
جراحی ویژه برای کیفوز ناشی از شکستگی ستون فقرات کیفوپلاستی با بالون یک گزینه درمانی در بیماران منتخب با شکستگی فشاری در نظر گرفته شود. کیفوپلاستی یک روش درمانی کم تهاجمی است، به این معنی که از طریق برشهای بسیار کوچک انجام میشود. جراحیهای کم تهاجمی نیز نسبت به جراحیهای سنتی زمان بهبودی کوتاهتری دارند. در کیفوپلاستی با بالون، یک بالون ارتوپدی مخصوص در مهره فشرده شده (جمع شده) قرار داده میشود. بالون یک فضای خالی در مهره ایجاد میکند و فضای خالی با سیمان جراحی پر میشود که به تثبیت شکستگی کمک میکند.
خطرات جراحی کیفوز
هر نوع جراحی خطرات ذاتی دارد. جراحی غیرطبیعی کیفوز در بزرگسالان با خطر زیادی برای آسیب عصبی همراه است، بنابراین قبل از تصمیم به جراحی، باید مزایای احتمالی را بسنجید. اگر مزایا نسبت به خطرات آن بیشتر باشد، باید به طور جدی به جراحی فکر کنید. پزشک درباره خطرات احتمالی با بیمار صحبت خواهد کرد. عوارض احتمالی شامل موارد زیر است:
- آسیب به نخاع یا اعصاب
- عدم التیام فیوژن استخوان (شبه آرتروز)
- شکست در بهبود
- شکستگی ابزار
- عفونت و یا درد محل پیوند استخوان
بهبودی بعد از جراحی کیفوز
پس از جراحی، احتمالا کمی درد و یا ناراحتی برای مدتی داشته باشید، به خصوص اگر جراحی سنتی (استئوتومی و فیوژن) انجام داده باشید. اغلب در روزهای اول پس از جراحی، از (PCA) برای کنترل درد استفاده میشود. دستگاه PCA بیمار را قادر میسازد تا تعیین کند چه زمانی از طریق بازوی خود داروی مسکن تزریق کند. معمولاً در عرض چند روز پس از جراحی، پزشک بیمار را به فیزیوتراپیست ارجاع میدهد تا یک برنامه برای او ایجاد کند. اهداف این برنامه این خواهد بود که با دقت و به طور پیوسته، انعطاف پذیری و دامنه حرکت خود را بیشتر کنید.
نکته مهم جراحی
حتی اگر جراح، جراحی را توصیه کند؛ نیازی به انجام آن نیست. قبل از جراحی بهتر است هدف از عمل، نتایج مورد انتظار و عوارض احتمالی را از جراح خود بپرسید. این حق شماست. جراح باید فرد را به یک متخصص ارجاع دهد تا وضعیت او را مجدد ارزیابی کند و به او کمک کند تا در مورد درمان خود تصمیمی آگاهانه بگیرد.
دیدگاه کاربران