اصلیترین شکایت افراد مبتلا به دیسک گردن ، درد ناحیه ستون فقرات گردنی است. چنانچه بیمار در مراحل ابتدایی ابتلا به این بیماری باشد و فشار زیادی روی مهرههای گردن وارد نشده باشد میتوان از مراحل ساده درمانی استفاده کرد. استراحتکردن یکی از درمانهای اولیهای است که برای تسکین درد این عارضه توصیه میشود. در این مرحله از بیماری میتوان با استراحتکردن و همچنین مصرف داروهای ضدالتهاب و ضد درد ضایعه گردن درد را کاهش و حتی مرتفع کرد. استراحتکردن بهاندازه و نه مطلق، در کاهش دردهای شدید دیسک گردن بسیار مؤثر است. زمانی که بیمار در حالت دراز کشیده قرار میگیرد دیسکهای بیرون ریختهشده از مهرهها به حالت عادی خود بازگشته و فشار روی مهرهها و عصب نیز برداشته میشود.
عوارض و اثرات دیسک گردن را نمیتوان از بین برد ولی با تقویت ستون فقرات گردنی، میتوان درد آن را کنترل کرده و از برآمدگی و فتق دیسک در آینده جلوگیری کرد. حال این سؤال پیش میآید که چگونه میتوان گردن خود را تقویت کرد؟
بیتحرکی از عوامل ابتلا و تشدید دیسک گردن است. چنانچه افراد مبتلا به دیسک گردن کمتحرک یا بیتحرک هستند باید یک برنامه کششی و ورزشی را مدتی انجام دهند. متخصصان ستون فقرات نیز توصیه میکنند که در کنار برنامه درمانی و پزشکی حرفهای، انجام حرکات ورزشی و کششی به کاهش گردن درد کمک کرده و تحرک و انعطافپذیری و همچنین عملکرد گردن را بهبود میبخشد. تمرینهای کششی که متخصصین ستون فقرات برای بیماری فتق دیسک گردن توصیه میکنند شامل حرکات چانه، چرخش سر به دو طرف و خمشدن به پهلو میباشد.
در ادامه مقاله به روشها و نحوه انجام حرکات کششی و ورزشی اشاره شده در بالا میپردازیم.
نحوه انجام حرکات چانه
هدف از انجام این حرکات کششی و ورزشی گردن، کمک به بیمار در حفظ وضعیت بدن است.
مراحل و چگونگی انجام حرکات چانه در حالت خوابیده
- به پشت خوابیده، زانوها را بهگونهای خم کرده که پاها بر روی زمین قرار بگیرند.
- چانه را به سمت پایین سینه بهگونهای پایین بیاورید که بتوانید ضمن آن به سقف نگاه کنید.
- توصیه میشود حداقل ۵ ثانیه در این وضعیت بمانید سپس کشش ملایمی از گردن تا ناحیه پایه جمجمه داشته باشید.
- حرکات گفته شده در بالا را ۱۰ بار تکرار کنید.
مراحل و چگونگی انجام حرکات چانه در حالت نشسته
- به حالت مناسبی بنشینید.
- درحالیکه به سمت جلو نگاه میکنید سرخود را طوری به سمت عقب حرکت دهید تا چانه شما به سمت پایین قرار بگیرد. توجه داشته باشید در این حالت زیر سر شما نباید حرکتی داشته باشید.
- ۵ ثانیه در این وضعیت بمانید.
- تکرار ۱۰ مرتبه این حرکت را در نظر داشته باشید.
نحوه انجام حرکت چرخش سر به دو طرف
حرکت چرخش سر برای افزایش حرکت سالم در گردن و نیز کاهش تنگی استفاده میشود.
نحوه انجام حرکت چرخش سر به دو طرف در حالت خوابیده
- درحالیکه به پشت دراز کشیدهاید زانوها را بهگونهای خم کنید که کف پاها روی زمین قرار بگیرند.
- دستان خود را زیر سر قرار دهید که حرکت راحت و آرام انجام شود. در این حالت چانه خود را به سمت شانه راست متمایل کنید.
- پوزیشن گفته شده باید به مدت ۲۰ ثانیه انجام شود.
- دستان خود را زیر سر قرار دهید که حرکت راحت و آرام انجام شود. در این حالت چانه خود را به سمت شانه چپ متمایل کنید.
- مجددأ خودرا در این پوزیشن ۲۰ ثانیه نگهدارید.
- به هر دو طرف راست و چپ ۳ تا ۵ بار حرکات را انجام دهید.
نحوه انجام حرکت چرخش سر به دو طرف در حالت نشسته
- در حالت مناسب و صاف بنشینید.
- دستان خود را زیر سر قرار دهید که حرکت راحت و آرام انجام شود. در این حالت چانه خود را به سمت شانه راست متمایل کنید.
- پوزیشن گفتهشده باید به مدت ۲۰ ثانیه انجام شود.
- دستان خود را زیر سر قرار دهید که حرکت راحت و آرام انجام شود. در این حالت چانه خود را به سمت شانه چپ متمایل کنید.
- به هر دو طرف راست و چپ ۳ تا ۵ بار حرکات را انجام دهید.
نحوه حرکت خم شدن به پهلو
کاهش تنگی کنارههای گردن و افزایش حرکت سالم در ستون فقرات گردنی از اهداف این حرکت کششی دیسک گردن میباشد.
نحوه انجام حرکت خم شدن به پهلو در حالت خوابیده
- درحالیکه به پشت خوابیدهاید زانوها را بهگونهای خم کرده که کف پاها بر روی زمین قرار بگیرند.
- سر را بهگونهای به سمت راست پایین آورده که گوش راستتان به شانه همان سمت نزدیک شود.
- پوزیشن گفتهشده باید به مدت ۲۰ ثانیه انجام شود.
- همین کشش و حرکت را برای سمت چپ تکرار کنید.
- مجددأ پوزیشن گفتهشده باید به مدت ۲۰ ثانیه انجام شود.
- به هر دو طرف راست و چپ ۳ تا ۵ بار حرکات را انجام دهید.
نحوه انجام حرکت خم شدن به پهلو در حالت نشسته
- به حالت صاف و خوبی بنشینید.
- با استفاده از دست، سرخود را بهآرامی به سمت شانه راست حرکت داده بهگونهای که گوش راست به سمت شانه همان جهت پایین بیاید.
- پوزیشن گفتهشده باید به مدت ۲۰ ثانیه انجام شود
- با استفاده از دست، سرخود را بهآرامی به سمت شانه چپ حرکت داده بهگونهای که گوش چپتان به سمت شانه همان جهت پایین بیاید.
- مجددأ پوزیشن گفتهشده باید به مدت ۲۰ ثانیه انجام شود
- به هر دو طرف راست و چپ ۳ تا ۵ بار حرکات را انجام دهید.
نحوه صحیح خوابیدن برای درمان دیسک گردن
انسانها به طور معمول در شبانه روز ۷ تا ۹ ساعت را در خواب هستند؛ بنابراین نحوه صحیح خوابیدن اثر بسیار زیادی در درمان بیماران مبتلا به گردن درد دارد. نکته موردتوجه افراد مبتلا به دیسک گردن این است که آنها بیشتر از افراد سالم باید مراقب طرز خوابیدنشان باشند. طرز درست خوابیدن در کاهش درد دیسک گردن بسیار حائز اهمیت است. عادت های غلط هنگام خوابیدن باعث میشود که اثرات مخربی روی ستون فقرات و گردن حتی در افراد سالم نیز ایجاد شود. در ادامه به سه روش خوابیدن صحیح برای بیماران مبتلا به دیسک گردن ارائه میشود.
نحوه صحیح خوابیدن به پهلو برای درمان دیسک گردن
خوابیدن به پهلو از رایجترین روشهای خوابیدن است که بهترین روش خوابیدن برای درمان و بهبودی دیسک گردن به شمار میآید. در این روش بایست از یک بالش مناسب استفاده شود. کسانی که به پهلو میخوابند بهتر است از بالشهای پهن و عریضی استفاده کنند که فضای بین گوش و شانه آنها کاملاً پر شود. توجه داشته باشید که از بالشهای ضخیم نباید استفاده کنید چراکه باعث میشوند که گردن خم نشود. در بین زانوهای خود نیز از بالش استفاده کنید تا ستون فقرات در وضعیت بهتری قرار بگیرند.
نحوه صحیح خوابیدن به پشت برای درمان دیسک گردن
این طرز خوابیدن برای افرادی که دچار عارضه دیسک گردن هستند، بسیار مناسب است. هرچند که افراد بسیار کمی هستند که از این روش برای خوابیدن استفاده میکنند. در این روش خوابیدن به دلیل اینکه سروگردن و ستون فقرات در یک راستا قرار میگیرند، عوارض دیسک گردن مثل بیحسی و درد شانهها کاهش خواهد یافت.
نحوه صحیح خوابیدن به روی شکم برای درمان دیسک گردن
این طرز خوابیدن مضرترین روش برای بیماران مبتلا به دیسک گردن است. چرخش سر در این روش فشار زیادی به ستون فقرات وارد میکند و حرکت سروگردن از حالت عادی خارج میشود. برای بیمارانی که به این طرز خوابیدن عادت دارند توصیه میشود که برای کاهش فشار به ستون فقرات، بهتر است از بالش زیر سرخود استفاده نکنند. توجه به این نکته ضروری است تا جایی که امکان دارد از خوابیدن به روی شکم پرهیز کنید و خودتان را به خوابیدن پهلو و پشت عادت دهید.
استفاده از بالش و تشک مناسب برای درمان دیسک گردن
علاوه بر اینکه میتوانید از روشهای فوق جهت کاهش درد و حتی درمان دیسک گردن استفاده کنید استفاده از بالش مناسب برای بیماران مبتلا به دیسک گردن نیز توصیه میشود. چراکه بالش مناسب تأثیر زیادی در درمان دیسک گردن دارد. بالشی که بیشترین و بالاترین حمایت و پشتیبانی را از ستون فقرات و سروگردن را داشته باشد، بهترین و مناسبترین بالش برای مبتلایان به دیسک گردن است. بالشهای لاتکس، بالشهای هوشمند و بالشهای پر، از جمله بالشهای مناسب برای گردن درد میباشند. علاوهبرآن استفاده از تشک نیز در درمان و کاهش دردهای دیسک گردن مؤثر است. برای بهبود و تسریع در درمان ستون فقرات گردن توصیه پزشکان در استفاده از تشکهای سفت است. اگر در استفاده از تشک سفت دچار درد در ستون فقرات شدید، از تشک نیمه سفت استفاده کنید. چنانچه مبتلا به دیسک گردن هستید اصلاً از تشکهای نرم استفاده نکنید. حتی به اطرافیان خود که سالم هستند نیز توصیه کنید که از تشک نرم استفاده نکند زیرا اثرات سویی بر ستون فقرات و ناحیه گردن و شانهها دارد. در این نوع تشکها به دلیل آنکه بدن فرد کاملاً در تشک فرومیرود مهرههای کمر تراز نمیشوند و ستون فقرات نیز دچار چرخش ناموزون میشوند بهمرور سبب کمردردهای طولانیمدت میشود.
برای داشتن خواب آرام و بدون درد در بیمارانی که دچار گردن درد هستند انجام چند حرکت کششی و ورزشی قبل و بعد از خواب توصیه میشود. این کششها میتوانند از فشار بیمورد و همینطور درد ناحیه گردنی کم کنند. البته توجه کنید که کششها نباید فشار زیادی به دیسکها و گردن ایجاد کنند.
چنانچه بعد از بیدارشدن از خواب گردن درد به سراغتان آمد با چند حرکت ساده میتوانید درد آن را مرتفع کنید. دوش آب گرم بگیرید و از کمپرس گرم در ناحیه درد استفاده کنید. مصرف مسکنها را فراموش نکنید.
دیدگاه کاربران