شماره تماس رزرو نوبت ۰۹۱۲۸۳۵۲۲۶۹

ستون فقرات از استخوانهای انباشته تشکیل شده است که مهره  نامیده می شوند. تونلی که در مرکز آن ستون قرار دارد ، نخاع نامیده می شود. یک لوله باریک از بافت عصبی که از طریق اعصاب و ریشه های عصبی که از نخاع منشعب می شوند و پیام هایی را بین بدن و مغز ارسال می کند. نخاع و مغز با هم سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می دهند.
تومورهای نخاعی هنگامی به وجود می آیند که یک بافت از سلول های غیر طبیعی در نخاع تشکیل بشوند. سلول های غیر طبیعی نمی توانند مانند سلول های طبیعی به اندازه رشد کنند و از بین بروند؛ بلکه به صورت غیر قابل کنترلی رشد و تکثیر می یابند. در این مقاله انواع تومور نخاعی را معرفی کرده ایم. با ما همراه باشید. 

انواع تومور نخاعی

تومورهای اولیه یا ثانویه

تومورهای نخاعی ۲ نوع کلی دارند که می توانند باعث ایجاد علائم شوند: تومورهای اولیه و تومورهای ثانویه (متاستاتیک).

  • تومورهای اولیه نخاع: در ستون فقرات از جمله رشد در استخوان ها ، دیسک ها ، اعصاب یا سایر عناصر موجود در ستون فقرات سرچشمه می گیرند. تومورهای اولیه ستون فقرات معمولاً غیرسرطانی (خوش خیم) هستند و در افراد جوان مشاهده می شوند. همانژیوم از شایعترین تومورهای خوش خیم اولیه ستون فقرات است. استئوسارکوم و مولتیپل میلوما دو مورد از تومورهای اولیه نخاعی هستند که سرطانی (بدخیم) هستند.
  • تومورهای ثانویه ستون فقرات (تومورهای متاستاتیک): سرطان هایی از جمله سرطان ریه ، سرطان سینه و سرطان پروستات به مناطق مختلف نخاع گسترش می یابند. به گسترش سلول های سرطانی به نخاع که محل اولیه ی آن ها در جای دیگری از بدن بوده است، تومورهای متاستاتیک نخاعی گفته می شود. این تومورها متداول ترین نوع در ستون فقرات هستند و سرطانی هستند؛ همچنین، امکان گسترش بیشتر دارند و به طور معمول رشد سریع دارند. حدودا ۹۰٪ تومورهای ستون فقرات تشخیص داده شده، متاستاتیک می باشد. 

انواع تومور نخاعی براساس موقعیت مکانی

تومورهای نخاعی را می توان بر اساس موقعیت آنها در داخل یا خارج نخاع طبقه بندی کرد. انواع تومور نخاعی عبارت اند از: 

  • تومور اپیدورال: تومور نخاعی که در خارج از لایه خارجی محافظ نخاع (دورا) تشکیل می شود به عنوان تومور اپیدورال شناخته می شود. این تومورها معمولاً متاستاتیک هستند و از سرطانی که در قسمت دیگری از بدن قرار دارد، پخش شده اند. تومور در خارج از دورا قرار دارد که همان پوشش نازکی است که اطراف نخاع را احاطه کرده است. فراوانی وقوع در این مکان در مقایسه با انواع دیگر تومور نخاع تقریباً ۵۵٪ است. گاهی اوقات ، یک تومور تومور اپیدورال از طریق سوراخ بین مهره ای گسترش می یابد ، تا حدی که در داخل و بخشی از کانال نخاعی قرار می گیرد.
  • Intradural-Extramedullary : تومور در داخل پوشش نازک نخاع (دورا) در زیر لایه خارجی (دورا) رشد می کند که نخاع را پوشش می دهد ، اما خارج از نخاع دیده می شود. فراوانی وقوع در این مکان ۴۰٪ است. متداول ترین این نوع تومورها در غشای حلقوی نخاع(مننژیوم) ، در ریشه های عصبی گسترش یافته از نخاع (شوانوموها و نوروفیبروما) یا در پایه نخاع (filum terminale ependymomas) ایجاد می شود.مننژیوم اغلب خوش خیم است. تومورهای ریشه عصبی نیز به طور کلی خوش خیم هستند ، اما نوروفیبروما ممکن است با گذشت زمان بدخیم شود. اپاندیوموما در انتهای نخاع می تواند بزرگ باشد و طبیعت ظریف ساختارهای عصبی ریز در آن منطقه ممکن است برداشتن تومور را دشوار کند. آنها می توانند علائم درد و ضعف ایجاد کنند.
  • مننژیوم :  در غشای اطراف نخاع رخ می دهد و بیشتر در زنانی که در سنین میانسالی یا بیشتر هستند دیده می شود .
  • تومورهای غلاف عصبی (شوانوم ها و نوروفیبروما) : از ریشه های عصبی خارج شده از نخاع بوجود می آیند. این تومورها ممکن است سالها قبل از ایجاد علائم عصبی وجود داشته باشد.
  • تومورهای داخل حفره ای: این تومورها در داخل نخاع رشد می کنند. این نوع تومور ها به طور معمول از سلول های گلایال یا اپاندیمال (نوعی سلول گلیال) ناشی می شوند که در سراسر نخاع یافت می شوند؛ اما بیشتر در ستون فقرات گردنی دیده می شوند. فراوانی وقوع در این مکان تقریباً ۵٪ است. آستروسیتوما و اپاندیموما دو نوع رایج هستند. آستروسیتوما بیشتر در ناحیه قفسه سینه و به دنبال آن دهانه رحم دیده می شود. اپاندیوموما بیشتر در فیلوم (ناحیه پایین نخاع) و به دنبال آن ناحیه گردنی دیده می شود.اغلب خوش خیم هستند، اما جراحی برای از بین بردن آنها یکی از جراحی تومور نخاعی دشوار می باشد.  لیپوماهای داخل حفره تومورهای مادرزاد نادری هستند که معمولاً در نخاع گردنی و قفسه سینه قرار دارند.

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button