اعصاب پا در اثر تحریکات مکانیکی یا شیمیایی ملتهب، فشرده یا تحلیل میروند. اعصاب همچنین به دلیل شرایط مرتبط مانند دیابت یا کمبودهای تغذیهای آسیب میبینند. بسته به علت آسیب عصبی، علائم خاص پا متفاوت است. درد عصبی معمولاً به صورت درد تیز، متوسط یا شدید توصیف میشود. در برخی افراد درد مبهم ایجاد میشود. درد میتواند متناوب یا ثابت باشد. سیاتیک یک درد عصب رادیکولار است که زمانی رخ میدهد که ریشههای عصب سیاتیک در قسمت تحتانی کمر تحریک یا فشرده میشوند. در این مقاله قصد داریم به بررسی علت دردهای عصبی پا و انواع دردهای عصبی پا پردازیم. با ما همراه باشید.
علائم و علت دردهای عصبی پا
علائم دردهای عصبی پا میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد این به علت دردهای عصبی پا بستگی دارد. گاهی اوقات، اعصاب بیش از حد حساس میشوند. آسیب به اعصاب حسی تنها باعث درد نمیشود. همچنین می تواند منجر به:
- بیحسی
- مور مور
- نیش زدن
- از دست دادن عملکرد حرکتی
در موارد شدید، آسیب عصبی میتواند باعث فلج شود و بر چیزهایی مانند هضم و تنفس تأثیر بگذارد. شدت درد عصبی معمولاً با شدت بیماری زمینهای مرتبط است. بنابراین به طور کلی، درد عصبی با افزایش سن بیشتر میشود.
انواع دردهای عصبی پا
رادیکولوپاتی
اصطلاح پزشکی برای درد ساق پا که ناشی از مشکل در ریشههای عصبی کمر و یا ستون فقرات خاجی رادیکولوپاتی است. (اصطلاح عمومی سیاتیک است). این درد زمانی ایجاد میشود که ریشههای عصبی ملتهب، تحریک شده یا فشرده شده باشند. ویژگیهای این درد به ریشههای عصبی خاصی که تحت تاثیر قرار گرفتهاند بستگی دارد. تحقیقات نشان میدهد که ۹۵ درصد رادیکولوپاتی در ستون فقرات لومبوساکرال در سطوح L4-L5 و L5-S1 رخ میدهد. علائم درد ناشی از این ریشههای عصبی عبارتند از:
- دردی که از ناحیه کمر یا باسن منشأ میگیرد و به سمت پایین ران، ساق پا و پا حرکت میکند.
- بی حسی در ساق پا یا انگشتان پا.
- ضعف در عضلات ران و یا پا.
بسته به فرد، احساسات اضافی مانند احساس سوزن سوزن شدن در ساق پا، جاری شدن آب گرم از روی ران یا غوطه ور شدن پا در آب داغ ایجاد میشود. رادیکولوپاتی به طور معمول یک پا را تحت تاثیر قرار میدهد.
نوروپاتی محیطی
آسیب به یک یا چند عصب در سیستم عصبی محیطی (خارج از مغز و نخاع) نوروپاتی محیطی نامیده میشود. این شکل از نوروپاتی در ساق پا بیشتر به دلیل دیابت رخ میدهد. نوروپاتی محیطی دیابتی معمولاً باعث:
- دردی که از انگشتان پا سرچشمه میگیرد و به تدریج به سمت زانو گسترش مییابد.
- بی حسی در پاها
- ضعف در انگشتان پا و مچ پا در مراحل بعدی بیماری
- درد نوروپاتی محیطی به طور معمول هر دو پا را تحت تاثیر قرار میدهد.
نوروپاتی رادیکولوپلکسوس لومبوساکرال
این وضعیت به دلیل التهاب رگهای خونی کوچک در پاها رخ میدهد که منجر به کاهش خونرسانی به اعصاب و در نتیجه آسیب عصبی میشود. این عارضه معمولا در افراد دیابتی دیده میشود و ناشی از سایر مسائل نیز است. علائم رایج شامل:
- دردی که معمولاً از یک مکان خاص مانند باسن، لگن، ران، ساق پا یا پا شروع میشود و به تدریج به سایر نواحی ساق گسترش مییابد.
- بی حسی و احساس سوزش در نواحی آسیب دیده.
- ضعف در عضلات ساق پا.
- از دست دادن تعادل، که میتواند باعث زمین خوردن شود.
- به طور معمول، چندین عصب با هم تحت تأثیر قرار میگیرند. این بیماری در یک پا ایجاد میشود و به مرور زمان هر دو پا را درگیر میکند.
نوروپاتی پرونئال
فشرده شدن عصب پرونئال در نزدیکی زانو علائمی را در ساق پا ایجاد میکند. علائم معمولی عبارتند از:
- افتادگی پا، که با ناتوانی در بلند کردن پا، یا گرفتگی در انگشتان پا در حین راه رفتن مشخص میشود.
- بی حسی در امتداد کنار ساق پا، قسمت بالایی پا و یا فضای انگشت اول
درد یک ویژگی معمول این بیماری نیست، اما زمانی وجود دارد که نوروپاتی پرونئال در نتیجه تروما رخ میدهد.
مرالژیا پارستتیکا
فشردگی عصب پوستی جانبی فمورال در ران باعث بیماری به نام مرالژیا پارستتیکا میشود. علائم معمولاً شامل:
- سوزش یا درد در قسمت بیرونی و یا جلوی ران
- سردی در مناطق آسیب دیده
- وزوز یا لرزش (مانند تلفن همراه) در ناحیه ران
- درد مرالژیا پارستتیکا معمولاً هنگام ایستادن یا راه رفتن افزایش مییابد و در هنگام نشستن کاهش مییابد.
سندرم تونل تارسال
اختلال عملکرد عصب تیبیال به دلیل فشرده شدن عصب در تونل تارسال پا باعث ایجاد این سندرم میشود. علائم شایع عبارتند از:
- درد شدید در مفصل مچ پا داخلی و در امتداد کف پا
- بی حسی در کف پا
- احساس گزگز و یا سوزش در پا
علائم معمولاً در شب، با راه رفتن یا ایستادن و یا پس از فعالیت بدنی بدتر میشوند. و با استراحت بهتر میشوید.
لنگش نوروژنیک
این نوع پا درد به دلیل باریک شدن کانال نخاعی (تنگی نخاع) ایجاد میشود. که باعث فشرده شدن طناب نخاعی میشود. این فشردگی به دلیل خارهای استخوانی (رشد غیرطبیعی استخوان)، فتق دیسک کمر یا اسپوندیلولیستزیس (لغزش رو به جلو مهره) است. علائم لنگش نوروژنیک معمولاً در هر دو پا رخ میدهد و شامل:
- درد و بی حسی هنگام راه رفتن، ایستادن یا انجام تمرینات ایستاده میشود.
- ضعف در حین حرکات پا.
درد لنگش نوروژنیک معمولاً هنگام خم شدن ستون فقرات به عقب افزایش مییابد و در هنگام خم شدن به جلو در کمر، نشستن یا دراز کشیدن کاهش مییابد. یک متخصص پزشکی واجد شرایط میتواند بر اساس نوع علائم، سابقه پزشکی و با انجام تستهای بالینی خاص به تشخیص علت دقیق درد عصبی در ساق پا کمک کند.
کلام آخر
درد عصبی در پا میتواند نشانه بسیاری از شرایط مختلف از جمله سرطان، HIV، دیابت و زونا باشد. برای برخی از افراد درد عصبی نا امید کننده است. برای دیگران، درد عصبی تغییر دهنده زندگی است. درد عصبی میتواند زندگی را در خانه و محل کار مختل کند. میتواند توانایی فرد را برای راه رفتن محدود کند. با گذشت زمان، میتواند فرد را نا امید کند. مطالعات نشان میدهد که افراد مبتلا به درد عصبی، میزان بیشتری از مشکلات خواب، اضطراب و افسردگی دارند.
دیدگاه کاربران
سلام . وقت بخیر
پدر بنده حدود ۷۰ سال سن دارن که از دوران جوانی میگن که موقع خواب پاهاشون میگیره و میپره و به اصطلاح میگن ( پای بی قرار ) . حالا میخواستم ببینم ریشه این بیماری از چی هست و آیا درمانی دارد و به چه صورت هست ؟
با تشکر
سلام
درود بر شما
مرد ۴۰ ساله با وزن ۶۰ کیلو از اصفهان
حدود ۳۰ سالی میشه که درد و ضعف شدید در ساق پاها دارم آزمایش خون بصورت کلی انجام دادم که فقط یه کمی غلظت خون داشتم.
این درد بیشتر در ساق پای چپ درست پشت زانو و بالاترین قسمت ماهیچه ساق پا بشکلی که انگار با یک شئ نوک تیز فشار وارد میکنند و این درد همیشه و در همه حال چه در حال راه رفتن و نشستن و خوابیدن هست.وقتی می ایستم فقط رگهای پشت زانوی چپ یه کمی متورم میشه ، پیش دکتر قلب و عروق رفتم و ایشون گفتند که از نظر عروقی ایرادی ندارم ولی نمیدونم چرا متورم میشه.
نوار عصب و عضله هم انجام دادم که ایرادی نبود.
فقط بعداز ۳۰ سال دوندگی با انجام عکس برای تراکم استخوان فهمیدم که پوکی استخوان دارم، داروی پرولیا را تزریق کردم یکماه دیگه درد نداشتم ، ولی الان چند روزی میشه دوباره دردم شروع شده .
الان ویتامین D و B1۳۰۰ و آسپرین و کپسول Osteo و پرگابالین ۵۰ و کپسول Magniforte مصرف میکنم.
میشه لطف کنید نظرتون رو بگید.
شاید نظر شما باعث بهبود این درد چند ساله بشه 🙏.
سلام بنده خانم 32ساله 6ساله ساق هردوپام درد می کنه شدید به حالتی که تیر می کشه وجای دکتر هم که میرم میگه ارز اعصابت هست قرص سیتالوپرام 20 و پرانول 20 مصرف می کنم و لی هیچ تاثیری ندارد حالا شما دوستان چه دیدگاهی دارید
سلام وقتتون بخیر
خیلی این مطلب مفید بود ممنون
باسلام خانمی 42ساله هستم الان یماهی میشه پای چپ قسمت ساق پام دردگرفته البته قسمت ران پاهم دردداره اماکم شدیدنیست ولی دردساق پابیشتره ودوانگشت کوچیک پابی حس میشه گاهی این دردبه پای راست گاهی بپای چپ منتقل میشه مممنون میشم نظرتونوبگین