آتروفی یا کوچک شدن مغز به شرایطی گفته میشود که در آن سلولهای مغزی(نورونها)و اتصالات آنها از بین خواهد رفت. افرادی مبتلا به این عارضه عموما دارای عملکرد شناختی ضعیفی هستند. در مجموع دو نوع آتروفی وجود دارد: آتروفی کانونی که در بخشهای خاصی از مغز اتفاق میفتد و آتروفی عمومی که در سراسر مغز رخ میدهد. یکی از علتهای کوچک شدن مغز به علت افزایش سن است، اما از علل دیگر آن میتوان به آسیب، عفونت، و برخی شرایط پزشکی زمینهای اشاره کرد. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که آیا کوچک شدن مغز کشنده است؟

علائم کوچک شدن مغز
کوچک شدن مغز میتواند ممکن است یکی از مناطق یا چند منطقه را تحت تاثیر قرار دهد. علائم کوچک شدن مغز بسته به محل آتروفی و شدت آن متفاوت است. برخی از این علائم شامل:
تشنج
تشنج به افزایش ناگهانی و فعالیت الکتریکی در مغز گفته میشود. دو نوع تشنج وجود دارد، تشنج جزئی که یک قسمتی از مغز را تحت تاثیر قرار میدهد و تشنج عمومی که دو طرف مغز را درگیر خواهد کرد. علائمی که ممکن است فرد آن را تجربه کند شامل:
- تغییرات رفتاری
- حرکات تند چشم
- طعم تلخ یا فلزی در دهان
- آب دهان یا کف کردن دهان
- فشردن دندانها
- غرغر کردن و خرخر کردن
- اسپاسم عضلانی
- از دست دادن هوشیاری
آفازی
آفازی گروهی از علائم است که بر روی توانایی فرد در برقراری ارتباط تأثیر خواهد گذاشت. برخی از انواع آفازی میتواند بر توانایی فرد برای تولید یا درک گفتار تأثیر بگذارد. برخی دیگر میتوانند بر توانایی خواندن یا نوشتن فرد تأثیر بگذارند. در مجموع ۸ آفازی وجود دارد، که قسمتی که از مغز که فرد آن را تجربه میکند به نوع آفازی مربوط است. برخی از آفازیها هستند که نسبتا خفیفاند، این در حالی است که برخی دیگر در شدت توانایی فرد را برای برقراری ارتباط اختلال ایجاد میکند.
زوال عقل
یکی از انواع زوال عقل بیماری آلزایمر است. این بیماری با افزایش سن افزایش خواهد یافت و بیشتر افراد بالای ۶۵ سال تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. زوال عقل باعث ایجاد برخی از علائم در فرد میشود، این علائم عبارتند از:
- از دست دادن حافظه
- کند شدن تفکر
- مشکلات زبان
- مشکلات حرکتی و هماهنگی
- قضاوت ضعیف
- اختلالات خلقی
- از دست دادن همدلی
- توهمات
- اختلال در انجام فعالیتهای روزانه

تشخیص کوچک شدن مغز
- بررسی تاریخچه پزشکی و پرسش درباره علائم فرد
- آزمایشهای خاص عملکرد مغز
- امآرآر یا سیتیاسکن
آیا کوچک شدن مغز کشنده است؟
در پاسخ به این سوال که آیا کوچک شدن مغز کشنده است لازم است بدانید که ابتدا باید آسیب مغزی را شناسایی و شدت آن مورد بررسی قرار بگیرد. گزینههای درمانی کوچک شدن مغز نیز به محل، شدت و علت آن متفاوت است. کوچک شدن مغز یک پیامد طولانی برای فرد به دنبال خواهد داشت، درمان به بهبود مشکل در طول زمان تمرکز دارد. آسیب وارده به مغز نیازمند یک دوره توانبخشی است، این دورهها شامل:
- فیزیوتراپی
- گفتاردرمانی
- مشاوره
- درمان عفونتها توسط داروها که منجر به التهاب یا آتروفی مغز خواهد شد.
اختلالات و شرایط
برخی از اختلالات و شرایط میتواند باعث ایجاد آتروفی شود. شرایط ایجاد شده درمانی ندارند و درمان بیشتر بر روی مدیریت علائم متمرکز است. درمان موجود نیز شامل داروها و درمانهای مانند کاردرمانی یا گفتار درمانی است. همچنین این درمانها ممکن است برای بازیابی عملکرد مغز یا یادگیری استراتژیهایی برای کمک به مقابله با آن ضروری باشد.
آیا میتوان آتروفی مغز را معکوس کرد؟
در حال حاضر مشخص نیست که آیا میتوان آتروفی مغز را معکوس کرد یا خیر. با این حال، مغز ممکن است نحوه عملکرد خود را برای جبران آسیب تغییر دهد. در برخی موارد، این ممکن است برای بازیابی عملکرد در طول زمان کافی باشد.
ورزش برای آتروفی مغز
ورزش منظم میتواند آتروفی مغز مربوط به پیری یا زوال عقل را کند یا حتی معکوس کند. البته بررسیهایی نشان داده است که ورزش با شدت بالا و تمرینات قدرتی، اختلال شناختی را در افراد مبتلا به زوال عقل خفیف تا متوسط کاهش نمیدهد. بنابراین تحقیقات بیشتری برای تعیین تأثیر ورزش بر پیشگیری یا معکوس کردن آتروفی مغز ناشی از زوال عقل ضروری است.
داروهایی برای معکوس کردن آتروفی مغز
دانشمندان در حال حاضر مشغول ساخت داروهایی هستند که میتوانند آتروفی مغز را معکوس کنند. برای مثال مطالعهای در سال بررسی کرد که آیا داروی زوال عقل دونپزیل میتواند آتروفی مغز ناشی از الکل را در موشها معکوس کند یا خیر. محققان دریافتند که موشهایی که تحت درمان با دونپزیل قرار گرفتند، کاهش التهاب مغزی را تجربه کردند و تعداد سلولهای جدید مغزی را افزایش دادند. با این حال، مشخص نیست که آیا دونپزیل اثرات مشابهی بر آتروفی مغز ناشی از عللی غیر از آسیب ناشی از الکل دارد یا خیر.
دیدگاه کاربران
برای مشاوره میخاستم وقت بگیرم لطفا پاسخگو باشید
با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید