شماره تماس رزرو نوبت ۰۹۱۲۸۳۵۲۲۶۹

انواع مختلفی از تومورها می‌توانند در مغز یا نخاع شروع شوند. بعید به نظر می‌رسد که این تومورهای مختلف دلایل یکسانی داشته باشند، اما ممکن است در برخی موارد مشترک باشند.
علت اکثر تومورهای مغزی به طور کامل شناخته نشده است، و عوامل خطر بسیار کمی وجود دارد. اما محققان برخی از تغییراتی را که در سلول‌های طبیعی مغز اتفاق می‌افتد پیدا کرده‌اند که ممکن است باعث ایجاد تومور مغزی شود. والدین تمام تلاش خود را برای حفظ امنیت و سلامت فرزندان خود انجام می‌دهند. بنابراین هنگامی که یک تشخیص سرطان غیر منتظره به دست می‌آید، ترسناک است که فکر کنیم والدین احتمال ابتلا به سرطان را به فرزندان خود منتقل کرده اند. در این مقاله می‌خواهیم بررسی کنیم آیا تومور مغزی ارثی است؟

آیا تومور مغزی ارثی است

چگونه ژن‌ها می‌توانند باعث سرطان شوند؟

تقریباً درون تک‌تک سلول‌های بدن شما ساختاری به نام هسته وجود دارد که مرکز کنترل سلول است. در داخل هسته ۲۳ جفت کروموزوم از ژن‌ها وجود دارد. ژن‌ها پیام‌های رمزگذاری شده‌ای هستند که به سلول‌ها می‌گوید چگونه رفتار کنند. آنها نحوه رشد و تکامل بدن ما را کنترل می‌کنند. هر کدام از ما حدود ۲۵۰۰۰ ژن داریم.
سلول‌های طبیعی انسان عمدتاً بر اساس اطلاعات موجود در DNA هر سلول رشد و عملکرد می‌کنند. تومورهای مغزی، مانند دیگر تومورها، در اثر تغییر در DNA داخل سلول‌ها ایجاد می‌شوند. DNA ماده شیمیایی است که ژن‌های ما را تشکیل می‌دهد و نحوه عملکرد سلول‌های ما را کنترل می‌کند. ما معمولاً شبیه والدین خود هستیم زیرا آنها منبع DNA ما هستند. اما DNA بیشتر از ظاهر ما تأثیر می‌گذارد.
برخی از ژن‌ها این که سلول‌های ما چگونه رشد کنند، به سلول‌های جدید تقسیم شوند و بمیرند را کنترل می‌کنند:

  • ژن‌های خاصی که به رشد، تقسیم و زنده ماندن سلول‌ها کمک می‌کنند، انکوژن نامیده می‌شوند.
  • ژن‌هایی که به کنترل تقسیم سلولی کمک می‌کنند، اشتباهات DNA را ترمیم می‌کنند یا باعث مرگ سلول‌ها در زمان مناسب می‌شوند، ژن‌های سرکوب کننده تومور نامیده می‌شوند.

سرطان‌ها می‌توانند ناشی از تغییراتی در DNA باشند که باعث فعال شدن انکوژن‌ها یا خاموش شدن ژن‌های سرکوب کننده تومور می‌شوند. این تغییرات ژنی می‌تواند از والدین به ارث برده شود، اما اغلب در طول زندگی فرد رخ می‌دهد.
همه سرطان‌ها به این دلیل ایجاد می‌شوند که مشکلی در یک یا چند ژن در یک سلول اتفاق افتاده است. تغییر در یک ژن “خطا” یا “جهش” نامیده می‌شود.
معمولاً یک سلول قبل از سرطانی شدن باید دارای ۶ یا تعداد بیشتری نقص ژنی باشد. این خطاها می‌توانند باعث شوند که سلول به درستی کار نکند. سپس ممکن است سرطانی شود و تقسیم شود و به طور غیر قابل کنترل رشد کند. بیشتر تغییرات ژنی در طول زندگی ما اتفاق می‌افتد اما برخی از آنها می‌تواند از والدین به ارث برده شود.
بیشتر سرطان‌ها در اثر نقص ژنی ایجاد می‌شوند که در طول زندگی ما ایجاد می‌شوند. آنها ممکن است با افزایش سن به دلیل اشتباهات تصادفی هنگام تقسیم سلول رخ دهند. یا ممکن است به دلیل چیزی که در معرض آن هستیم مانند دود سیگار یا نور خورشید اتفاق بیفتد. به این موارد سرطان‌زا می‌گویند. این تغییرات ژنی بر تمام سلول‌های بدن تأثیر نمی‌گذارد. آنها ارثی نیستند و نمی‌توانند به فرزندان ما منتقل شوند. آنها جهش‌های اکتسابی نامیده می‌شوند. سرطان‌های ناشی از جهش‌های اکتسابی را سرطان پراکنده می‌نامند.

تغییرات ژنی ارثی در ایجاد تومورهای مغزی

محققان تغییرات ژنی را پیدا کرده‌اند که باعث برخی سندرم‌های ارثی نادر می‌شود (مانند نوروفیبروماتوز، اسکلروز سل، سندرم Li-Fraumeni و سندرم von Hippel-Lindau ) که خطر ابتلا به برخی تومورهای مغزی و نخاعی را افزایش می‌دهد.به‌عنوانن مثال، سندرم Li-Fraumeni در اثر تغییر در ژن سرکوب کننده تومور TP53 ایجاد می‌شود. به طور معمول، این ژن از رشد سلول‌های دارای DNA آسیب دیده جلوگیری می‌کند. تغییرات در این ژن خطر ابتلا به تومورهای مغزی (به ویژه گلیوما) و همچنین برخی سرطان‌های دیگر را افزایش می‌دهد.

آیا تومور مغزی ارثی است؟

معمولاً مشخص نیست چرا در افراد سندرم ارثی تومورهای مغزی یا نخاعی ایجاد می‌شود. اکثر تماس‌هایی که باعث سرطان می‌شوند، مانند مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو، به نوعی به DNA آسیب می‌رسانند. اما مغز نسبتاً در برابر اکثر مواد شیمیایی سرطانی که ممکن است در آنها تنفس کنیم یا آن‌ها را بخوریم محافظت می‌شود، بنابراین این عوامل به احتمال زیاد نقش مهمی در این سرطان‌ها ندارند.
بیش‌تر تغییرات ژنی در طول زندگی فرد ایجاد می‌شود و ارثی نیستند. چندین تغییر ژن مختلف معمولاً قبل از سرطانی شدن در سلول‌های طبیعی رخ می‌دهد. انواع مختلفی از تومورهای مغزی وجود دارد که هر کدام از آنها ممکن است مجموعه ژن‌های متفاوتی داشته باشند. تعدادی از تغییرات ژنی در انواع مختلف تومور مغزی یافت شده است، اما احتمالاً بسیاری دیگر نیز وجود دارند که هنوز پیدا نشده‌اند.
اکنون محققان برخی از تغییرات ژنی را که در انواع مختلف تومورهای مغزی رخ می‌دهد، درک کرده‌اند، اما هنوز مشخص نیست که علت بیشتر این تغییرات چیست. برخی از تغییرات ژنی ممکن است ارثی باشد، اما بیشتر تومورهای مغز نتیجه سندرم‌های ارثی شناخته شده نیستند. به غیر از تشعشع، هیچ عامل شناخته شده مربوط به شیوه زندگی یا عوامل محیطی به وضوح با تومورهای مغزی ارتباط ندارد. اکثر تغییرات ژنی احتمالاً فقط رویدادهای تصادفی هستند که گاهی اوقات در داخل یک سلول اتفاق می‌افتد، بدون اینکه علت خارجی داشته باشد.

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button