در جراحی دیسک کمر هسته دیسک برداشته میشود و دو سر حلقه دیسک به هم پیوند داده شده و جوش میخورد. جراحی دیسک کمر برای افرادی انجام میشود که درمانهای غیرجراحی دیسک کمر موثر واقع نشده باشد. در مجموع جراحی دیسک کمر پاره شده با دو روش جراحی باز و بسته انجام میشود.
انواع جراحی دیسک کمر
بعد از بررسی شدت دیسک کمر و سابقه بیمار و انواع روشهای جراحی، پزشک بهترین گزینه درمانی را انتخاب کرده و درمان وی آغاز خواهد شد. در برخی از بیماران ممکن است نیاز باشد که چند روش به طور همزمان انجام شود.
لامینوتومی/ لامینکتومی
- لامینوتومی : در جراحی لامینوتومی یک برش در تیغه قوس مهره ای ایجاد خواهد شد تا فشار از روی ریشه عصب برداشته شود. این روند جراحی از طریق ایجاد برش کوچک و با کمک میکروسکوپ انجام میشود.
- لامینکتومی : این جراحی مشابه جراحی لامینکتومی، لازم است قوس برداشته شود.
دیسکتومی/ میکرودیسکتومی
- دیسککتومی : این روش درمانی برای درمان بیرون زدگی دیسک در ناحیه کمر تجویز میشود، که در این جراحی بخشی از دیسک که باعث وارد آمدن فشار به ریشه عصب می شود، برداشته خواهد شد.
- میکرودیسکتومی : جراح از طریق برش ایجاد شده در پشت با استفاده از برشی کوچک تر و ابزارهای خاص به دیسک دسترسی پیدا خواهد کرد.
جراحی میکروسکوپی
در این روش جراحی دیسک کمر برش بسیار کوچک بوده و با کمک میکروسکوپ و بدون برداشتن زوائد خلفی، دیسک خارج میشود. مزیت این روش علاوه بر کوچک بودن برش جراحی و عدم آسیب به عناصر استخوانی میتواند با بزرگنمایی که توسط میکروسکوپ صورت میگیرد احتمال آسیب به ریشه عصبی کاهش یابد و بیمار سریعا به زندگی عادی خود بازگردد.
جراحی اندوسکوپی
در روش اندوسکوپی برش کوچکی به موازات خط وسط داده میشود و با ورد اندوسکوپ جراح بخش در رفته دیسک را بعد از کنار زدن عضلات و برداشت لیگامان خارج خواهد کرد. این نوع جراحی دیسک کمر به علت محدودیت دید جراح امکان تخلیه دیسکهای شدید با این روش وجود ندارد و عموما برای جراحی قطعات آزاد مفید است.
عمل های بسته دیسک
دستگاه دکمپرسور شبیه سوزن بسیار ظریفی است که بعد از بیحس کردن پوست به داخل دیسک ارسال میشود و از راه یک میکروموتور قسمت داخلی دیسک خرد و از راه این لوله به بیرون از بدن تخلیه میشود.
نوکلئوتومی با استفاده از دستگاه نوکلئوتوم که لوله نازکی دارد؛ وارد قسمت میانی دیسک میشود و با فشار آب دیسک را خرد و از بدن خارج میکند و در لیزر دیسکتومی بوسیله سوزن مخصوص با روش بسته دیسک سوزانده و تا حدی کوچک میشود.
این روشها فقط برای انواع دیسکهای کوچک و بدون پارگی مفید است.
جراحی دیسک مصنوعی
این روش جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام میگیرد و زمانی کاربرد دارد که برای یک دیسک و آن هم زمانی که مشکل در قسمت انتهایی کمر ایجاد شده باشد. این روش جراحی برای افرادی که از آرتریت و یا پوکی استخوان رنج می برند، توصیه نمیشود.
این روش جراحی به این صورت انجام میشود که برش در ناحیه شکم ایجاد شده و از این طریق به دیسک دسترسی پیدا خواهد کرد. دیسک آسیب دیده برداشته و دیسک مصنوعی جایگزین آن خواهد شد.
جوش دادن مهرهها
این روش تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و دو مهره یا بیشتر به هم جوش میخورند. این روش میتواند با گرافت استخوان از دیگر قسمتهای بدن یا فرم اهدایی همراه خواهد بود.
عوارض عمل جراحی دیسک کمر
به علت زیاد بودن عوارض دیسک کمر جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات بیشتر روشهای غیر جراحی را برای درمان و بهبود پیشنهاد میکنند. عوارض جراحی دیسک کمر به توان بدنی و نوع واکنش بیمار به عمل جراحی بستگی دارد.
عوارض عمومی دیسک کمر
- خونریزی
- عفونت
- عود بیماری
- آمبولی ریه
- آسیب به عصب
- سردرد بیوقفه
- مشکلات مجاری ادراری
- مشکل در اجابت مزاج
- لخته شدن خون در پاها
- واکنش به ماده بیهوشی
- کاهش نیافتن علائم بیماری در پا و عدم کاهش درد در ناحیه کمر
در صورت پلاتین گذاری همزمان به جراحی دیسک کمر به طبع خطر عوارض بیشتر خواهد شد.
عوارض خاص مربوط به دیسک کمر
- ایجاد لخته در سیاهرگهای عمقی : در صورتی که لختهها آزاد و به سمت ریهها حرکت کنند، نارسایی ریوی یا خطر مرگ به وجود خواهد آمد. برای جلوگیری از این اتفاق باید از رختخواب بلند شوید تا خون در بدن فرد حرکت کند و احتمال لخته شدن آن کاهش یابد. جورابهای واریس و جوابهای مکانیکی که باد و خالی میشوند و از جمع شدن خون در رگها جلوگیری میکند. همچنین میتوان از داروهای تزریقی یا خوراکی ضدانعقاد نیز میتوان استفاده کرد.
- مشکلات ریوی : ریهها باید بعد از عمل بتوانند اکسیژن کافی دریافت کنند. در صورتی که ریهها به صورت زمینهای دچار مشکل باشند، ترشحات مخاطی و باکتریها میتواند منجر به ذات الریه در فرد شود. برای ایجاد نشدن این مشکل باید نفس عمیق بکشید و سرفه کنید.
- آسیب عصبی یا درد مداوم : جراحی ستون فقرات ممکن است منجر به آسیب به اعصاب یا نخاع شود. این آسیب ممکن است با پیامدهای غیرقابل جبرانی همراه باشد.
مراقبت های پس از عمل جراحی دیسک کمر
- ۵ روز بعد از جراحی دیسک کمر میتوانیدبه حمام بروید.
- باید به صورت مکرر پاهای خود را در حالت خوابیده حرکت دهید تا خون درون عروق پاها لخته نشود.
- رژیم غذایی خود را مانند قبل میتوانید ادامه دهید اما در صورتی که شکم به طور صحیح کار نکند باید رژیم خاصی را دنبال کنید.
- از توالت فرنگی استفاده کنید.
- بر روی تشک سفت دراز بکشید.
- بهتر است از تختخواب برای خوابیدن استفاده کنید. خوابیدن بر روی زمین توصیه نمیشود.
- برای اینکه از تختخواب بلند شوید ابتدا به پهلو شده و سعی کنید که تمام تنه خود را از شانه تا باسن با هم حرکت دهید، و بعد از چند دقیقه بر روی تخت بنشینید و اگر سرگیجه نداشتید میتوانید از روی تخت بلند شوید و راه بروید.
- حداقل ۱ ماه از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.
- از بریس کمری باید به مدت ۳ ماه استفاده کنید.
- انجام حرکات ورزشی و شنا از یک ماه بعد از عمل مانعی ندارد.
- از کرست کمری به مدت ۱ ماه استفاده نمایید، هنگام خواب ضرورتی ندارد که بسته باشد.
- رانندگی یک ماه بعد از عمل مانعی ندارد.
- تا ۶ ماه بعد از عمل از انجام کارهای سنگین خودداری کنید.
- در طول زمان استراحت وزن خود را ثابت نگهدارید.
- در صورت داشتن بخیههای غیرقابل جذب ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل جهت کشیدن بخیه به پزشک مراجعه کنید.
- جهت راه رفتن از کفش های استاندارد استفاده نمایید. (پاشنه ۲-۳سانتی متر و نوک پهن)
- استفاده از داروهای ضد درد در صورت ضرورت هیچ اشکالی ندارد.
- توجه داشته باشید که در زمان تغییر وضعیت بدن ممکن است دچار دردهای سوزشی شوید، اغلب این دردها طبیعی است و در صورت نیاز می توانید از مسکن های معمولی استفاده کنید.
- اگر منزل شما در طبقه بالاست، از آسانسور استفاده کنید.
دیدگاه کاربران