تومور های مغزی از مشکلاتی است که این روز ها گریبان گیر افرادی شده است و برای آنها نگران کننده است . از طرفی اطرافیان این بیماران نگرانی های زیادی دارند که شایع ترین علائم تومورهای مغزی چه علائمی هستند و چه مشکلاتی را برای فرد به وجود می آورند. شایع ترین علائم تومورهای مغزی می تواند شامل سردرد، تهوع و استفراغ باشد که اغلب به هنگام صبح از شدت بیشتری برخوردار است؛ صرع یا تشنج، اشکال در صحبت کردن، اشکال در فکر کردن و یافتن کلمات مناسب، تغییرات رفتاری، ضعف یا بی حسی در یک قسمت یا یک سمت از بدن،گیجی و اشکال در جهت یابی و همچنین فراموشی است. هر قسمت از مغز عملکرد سمت متفاوتی از بدن را بر عهده دارد، بنابر این نشانه ها و علائم ظاهری بیماری، بسته به مکان قرار گیری تومور در مغز متفاوت است. برای مثال ممکن است تومور در نقطه ای از مغز قرار داشته باشد که بر حرکات بازو و بینایی تاثیر بگذارد و آن را کنترل کند، علائم تومور مغزی در این ناحیه میتواند باعث ضعف اندام و تاری دید شود.
اگر چه موارد ذکر شده در بالا از شایع ترین علائم تومورهای مغزی هستند، اما می توانند نشانه ابتلا به سایر مشکلات پزشکی نیز باشند. چنانچه شما هر یک از این علائم را در خود سراغ دارید، می بایست برای آگاهی از تشخیص دقیق و قطعی به پزشک مراجعه کنید.
انواع توموهای مغزی
تومورهای مغزی به دو دسته تقسیم می شوند:
تومورهای مغزی اولیه : منشا این نوع از تومورها ، حفره جمجمه می باشد . مانند: گلیوم یا مننژیوم.
تومورهای متاستاتیک یا متاستاز به مغز : این نوع از تومورها، خارج از سیستم اعصاب مرکزی هستند . مانند : متاستاز از ریه ، کلیه و ملانوم.
در بزرگسالان شایع ترین تومورهای مغزی را متاستازها تشکیل می دهند. در صورتی که در کودکان تومورهای مغزی اولیه شیوع بیشتری دارند.
شایع ترین علائم تومور مغزی
علائم تومور مغزی چه بدخیم باشد چه خوش خیم دارای علائم مشابهی هستند.
تشنج
عموما تشنج از اولین علائم تومور میباشد. تومورها بر فعالیت عصب های مغزی تاثیر میگذارند که نتیجتا فرد حرکات غیرعادی از خود نشان میدهد. تشنج نیز انواع مختلفی دارد به طور مثال ممکن است تمام بدن فرد دچار تشنج شود یا اینکه بخشی از بدن دچار حرکات ناگهانی و سریع شود.
مشکلات بینایی، مانند بینایی مبهم، دید دوگانه یا از بین رفتن دید محیطی
افرادی که از تومور مغزی رنج می برند، ممکن است دچار تظاهرات دوگانه یا بینایی تلقی شوند. به طور بالقوه ممکن است باعث از بین رفتن دید محیطی شود. بیماران همچنین ممکن است شکل های شناور مانند نقاط کوچک یا رشته های نازک را ببینند. علاوه بر این، سوسو زدن یا چشمک زدن نیز ممکن است نشانه ای از تومور در مخچه باشد.
از دست دادن تدریجی حس و یا حرکت در یک دست یا پا بخش مهمی از علائم تومورهای مغزی است. مشکلات لرزش های اندام های دیستال در دست و پا که به تدریج به اندام های پروگزیمال میرسد،از گز گز و مور مور شروع میشود و به تدریج دچار بی حسی و عدم حرکتی دست و پا میشود،این پدیده حتی ممکن است در عضلات صورت نیز اتفاق بیافتد که یکی از تخریب کننده ترین علائم تومورهای مغزی میباشد.
مشکلات گفتاری
یکی دیگر از شایع ترین علائم تومور مغزی مشکلات گفتاری است . در تومور مغزی طیف وسیعی از مشکلات ارتباطی مختلفی وجود:
- اختلال زبان؛ توانایی درک بیانات دیگران و در نتیجه تولید گفتار را ندارد.
- مشکلات گفتاری؛ توانایی تولید اوا و بیان را ندارد اما درک از حرف های دیگران دارد.
- مشکلات شناختی تاثیرگزار در گفتار منجر به مشکلات ارتباطی به دلیل فراموشی کلمات، از دست دادن موضوع مکالمه است، این علائم تومورهای مغزی ممکن است درکنار یک دیگر یا تک تک وجود داشته باشند.
- سردرگمی در امور روزمره
- تغییر شخصیت یا رفتار
- تشنج، به ویژه در افرادی که سابقه تشنج را ندارند و با شروع علائم تومورهای مغزی ایجاد شده است.
مشکلات شنوایی
دچار کم شنوایی، ادراک پایین و عدم تمایز بین صداهای موجود در محیط پیدا خواهند کرد و دردرجه ضعیف تر از علائم تومورهای مغزی این است که ناتوانی در توجه و تمرکز روی یک صدای موجود در محیط را تجربه خواهند کرد.
ناتوانی در انجام امور ساده و از دست دادن تعادل
انجام امور ساده برای شما دشوار میشود. برای مثال راه رفتن برای شما مشکل میشود و نمیتوانید تعادل خود را حفظ کنید. در تکلم، بلع و کنترل کردن حالات چهره خود با مشکل مواجه میشوید؛ که همه این موارد ممکن است نشان از وجود مشکل در سر شما و از علائم تومور مغزی باشد.
بی حس بدن
بی حسی در بخشی از بدن میتواند از نشانه های تومور مغزی باشد. در صورتی که تومور مغزی روی قسمت ساقه مغز ایجاد شود میتواند باعث ایجاد بی حسی و حرکات نامنظم شود.
تغییر در شخصیت و رفتار
تومورها میتوانند باعث تغییر در رفتار و شخصیت فرد ایجاد کند. افراد دارای تومور مغزی درگیر یادآوری اتفاقات هستند و ممکن است احساس سردرگمی کنند.
حالت تهوع یا استفراغ ناشناخته
وجود داشتن تهوع و استفراغ به علل ناشناخته و ایجاد نابهنگام آن را در مراحل ابتدائی از علائم تومورهای مغزی داریم.البته، حالت تهوع و استفراغ میتواند به دلایل متفاوت دیگری نظیر؛مسمومیت غذایی، آنفلوانزا یا حاملگی هم وجود داشته باشد و از علائم تومورهای مغزی نیست.
سردرد
باید بدانید عموما سردرد به علت وجود تومور مغزی نیست. سردرد جز علائم اولیه تومور مغزی نمیباشد و ممکن است از علائم تومورهای بزرگ باشد.
دیگر علائم رایج
- از دست دادن حافظه
- نوسانات خلقی
- سوزن زدن یا سفتی در یک طرف بدن
- خستگی
- اضطراب یا افسردگی
- مشکل در تمرکز
- به طور معمول مشکل در برقراری ارتباط
- احساس سردرگمی یا بی نظمی
- از دست دادن هماهنگی
- ضعف عضلانی
نکته: اختلالات ژنتیکی میتواند باعث ایجاد تومور مغزی شود. هر فردی میتواند به تومور مغزی مبتلا شود، اما احتمال ابتلا آن در کودکان و افراد بالای ۶۰ سال بیشتر است.
باید بدانید ارتباطی بین استفاده از تلفن همراه و تومور مغزی وجود ندارد، و هیچ مدرک مستندی در این رابطه وجود ندارد.
معرفی چند تومور مغزی به همراه علائم آن ها
گلیوم
این تومورها در مغز یا نخاع شروع می شود و شامل آستروسیتوم ها، اپاندیوموما، گلیوبلاستوما، اولیگوآستروسیتوم ها و اولیگودندروگلیومها می شود.
گلیوبلاستوما
این نوع تومور جز تومورهای بدخیم به حساب میآید که سرعت رشد بالایی نیز دارد. تومورهای درجه ۱ بدخیم و درجه ۴ جز بدخیم ترین ها به حساب میآیند. گلیوبلاستوما از درجه ۴ هستند. علائم گلیوبلاستوما شامل :
- سردرد و تشنج
- عدم تعادل
- مشکل در حافظه
- تهوع و استفراغ
- ضعف در بدن
آستروسیتوم
درجه بندی این تومور از ۱ تا ۴ میباشد. که فرق آنها در سرعت رشد آنهاست. آستروسیتوم از سلول هایی با نام آستروسیت تشکیل میشوند. علائم آستروسیتوم :
- سردرد، تشنج
- کاهش حافظه
- تغییر در رفتار
مننژیوما
یکی از تومورهای اولیه مغز تومور مننژیوم است، این تومور خوش خیم با رشد آهسته میباشد. این تومور بر بافت پوشاننده مغز و نخاع رشد میکند و بر این مناطق فشار وارد میکند. مننژیوم یک تومور است که از غشاهای مغز و نخاع (مننژ) فرد نشات میگیرد. مننژیوما بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال دیده میشود. علائم مننژیوم:
- سردرد و تشنج
- مشکلات بینایی
- تغییر در شخصیت
- ضعف در بازو یا پا
کرانیوفارنژیوما
کرانیوفارنژیوما جز تومورهای خوش خیم به حساب میآید و نزدیک غده هیپوفیز است و بر غدد هیپوفیز و مجاری اپتیک فشار وارد میکند. این بیماری بیشتر در کودکان اتفاق میفتد. علائم کرانیوفارنژیوما:
- مشکلات بینایی در اثر عصب بینایی متورم
- مشکلات هورمونی
- تاخیر در رشد
- چاقی
هیپوفیز
این تومورها در غدد هیپوفیز به وجود میآید و هورمون ها را تحت تاثیر قرار میدهد. این نوع از تومور در زنان شایع است. رشد این تومور آهسته و تقریبا همیشه غیر سرطانی و خوش خیم هستند و در غده هیپوفیز در مغز ایجاد می شوند. این تومورها می توانند هورمون های هیپوفیز را مثل هورمون پرولاکتین، با مقدار زیاد ترشح کنند و به این ترتیب با اثرات وسیع در سراسر بدن، زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهند. علائم تومورهای هیپوفیز شامل :
- سردرد
- تغییر در رفتار
- مشکلات بینایی
- تغییرات هورمونی
متاستاتیک
متاستاتیک یا تومورهای ثانویه مغز در قسمت های دیگر بدن که در آن سرطان وجود دارد شکل گرفته و از طریق جریان خون به مغز منتقل میشود. علائم متاستاتیک ها شامل موارد زیر است :
- سردرد و تشنج
- ضعف در بدن و عدم تعادل
- تغییر در شخصیت و رفتار
- از دست دادن حافظه کوتاه
مدولوبلاستوما
مدولوبلاستوما در بین کودکان بسیار شایع است. تومور مدولوبلاستوما در قسمت مخچه که تعادل بدن را کنترل میکند ایجاد میشود و سرعت رشد این تومورها زیاد است. رشد اولیه این تومور بیشتر در قسمت پشتی مغز شروع شده و از طریق مایع نخاعی گسترش می یابد. شیوع این تومورها در بزرگسالان کمتر است. علائم مدولوبلاستوما :
- حالت تهوع و استفراغ
- سردردهای صبحگاهی
- عدم تعادل
- اختلال حرکتی
- خستگی
علائم مدولوبلاستوما در نخاع :
- کمردرد شدید
- از دست دادن قدرت پایین تنه
- اختلال در عملکرد مثانه و روده
اپندیموما
این تومور نوع نادری است که در مغز و نخاع ایجاد میشود. این نوع تومور در تمام گروه های سنی وجود دارد ولی در کودکان شایع تر است. علت به وجود آمدن این تومور هنوز مشخص نیست. علائم اپندیموما :
- سردرد، تشنج و تهوع و استفراغ
- گردن درد
- کاهش بینایی و اختلال بینایی
- حرکات تشنجی چشم
- عدم تعادل
- بی حسی و سوزن سوزن شدن در اندام
نوروم های صوتی یا شوآنوم
این تومورهای خوش خیم، روی عصبی که کنترل توازن و شنوایی را از گوش داخلی کنترل می کند، توسعه می یابد.
تومورهای سلول های بنیادی
احتمال دارد این تومورهای سلول های بافتی در دوران کودکی در بیضه ها یا تخمدان ها ایجاد شود. اما گاهی اوقات تومورهای سلول های بنیادی به قسمت های دیگر بدن مانند مغز منتشر می شود.
Craniopharyngiomas
رشد این تومور در اطراف غده هیپوفیز شروع شده و به آرامی رشد می کند، می تواند بر غده هیپوفیز و دیگر ساختارهای مغز تاثیر بگذارد.
PNET
این تومورهای اولیه نوروکتودرمال (PNETs) تومورهای سرطانی هستند که در سلول های جنینی مغز شروع به رشد می کنند. آنها می توانند در هر نقطه از مغز رشد کنند.
درمان تومور مغزی
درمان های متفاوتی برای درمان تومور مغزی وجود دارد. این درمان ها شامل عمل جراحی، دارو درمانی، اشعه درمانی و شیمی درمانی میشود. البته نکاتی که باید بدانید این است که همه تومورها خطرناک نیستند و به درمان نیازی ندارد. در صورت تشخیص این نوع از تومورها میزان رشد و تغییرات آن بررسی میشود.
ریسک فاکتورهای تومور مغزی
ریسک فاکتورهای تومورهای مغزی تا امروز ناشناخته باقی مانده است. اما موارد زیر را می توان جز ریسک فاکتورهای تومور مغزی به حساب آورد.
شغل : افرادی که با مواد شیمیایی یا میدان مغناطیسی سروکار دارند.
اشعه ایکس (رادیاسیون) : استفاده از اشعه ایکس در موارد درمانی که برای مثال رادیوتراپی می تواند ریسک فاکتور تومور مغزی را افزایش دهد. اما آن دسته از آزمایش های تشخیصی مانند رادیوگرافی تاثیری بر روی ریسک فاکتورهای تومور مغزی ندارد.
تروما : تروما سر می تواند موجب ایجاد مننژیوم در مغز شود.
ترکیبات نیترو
تنباکو و الکل
عفونت
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید ؟
بعد از بروز هر گونه علائم ذکر شده باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. عموما سردرد به عنوان شایع ترین علائم سرطان و تومورهای مغزی است، در صورتی که تغییری در الگوی سردرد خود داشتید (البته ممکن است که تغییری هم ایجاد نشود ) سریعا باید به پزشک مراجعه کنید.
دیدگاه کاربران