اسپوندیلولیستزیس که به عنوان مهره لغزیده نیز شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که یک مهره روی مهره زیرین خود به جلو میلغزد. دررفتگی مهره به دلایل مختلفی امکان دارد رخ دهد. ستون فقرات کمری بیشترین خطر ابتلا به این نوع آسیب را دارد. این به این دلیل است که قسمت پایین کمر بار سنگین وزن بالاتنه را تحمل میکند و از این رو مقدار قابل توجهی سایش و پارگی را تحمل میکند. ما در این مقاله به برسی انواع لغزش مهرههای کمری پرداختهایم.
متأسفانه اسپوندیلولیستزیس میتواند خطرناک باشد. هنگامی که یک مهره از تراز خارج میشود، کل ستون فقرات را ناپایدار میکند. این میتواند منجر به عواقب جدی مانند تغییر شکل ستون فقرات یا فشردگی نخاع شود. امکان دارد برای ترمیم و تنظیم مجدد ستون فقرات به جراحی اورژانسی نیاز داشته باشید. دامنه علائم اسپوندیلولیستزیس به قدری متنوع است که پزشکان چندین سیستم طبقه بندی را برای مرتب کردن تفاوتها ایجاد کردهاند.
طبقه بندی انواع لغزش مهرههای کمری
- درجه I: لغزش ۱ تا ۲۵ درصد به جلو
- درجه II: 26 – 50٪ لغزش به جلو
- درجه III: 51 – 75٪ لغزش به جلو
- درجه IV: 76 – ۹۹% لغزش رو به جلو
- درجه:V نشان میدهد که مهره به طور کامل از ستون فقرات خارج شده است، یک وضعیت بسیار شدید که به عنوان اسپوندیلوپتوز شناخته میشود.
انواع لغزش مهرههای کمری
اسپوندیلولیستزیس دیسپلاستیک
اسپوندیلولیستزیس دیسپلاستیک که به عنوان اسپوندیلولیستزیس مادرزادی نیز شناخته میشود، نقصی است که در بدو تولد وجود دارد. این نقص میتواند مفاصل فاست را ضعیف کند. هنگامی که این نقطه اتصال آسیب پذیر است، حرکات روزمره، مانند خم شدن یا پیچش، میتواند مهرهها را از هم تراز خود خارج کند.
Spondylolisthesis Isthmic
این وضعیت زمانی رخ میدهد که یک شکستگی در pars interarticularis، یک نوار باریک از استخوان که مهرههای ما را در مفاصل فاست به هم متصل میکند، ایجاد میشود. کودکان معمولاً در سنین ۵ تا ۷ سالگی دچار این نوع شکستگی میشوند. علائم معمولاً تا بزرگسالی، زمانی که مفاصل فاست به انحطاط ادامه میدهند و اسپوندیلولیستزیس ایجاد میشود، مشاهده نمیشوند.
اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو
اگر مفاصل فاست شما در اثر افزایش سن تحلیل رفته باشند، این شکل از اسپوندیلولیستزیس ایجاد میشود. در واقع، این یک پیامد نسبتاً شایع آرتروز است. این اختلال میتواند منجر به تنگی کانال نخاعی شود که نخاع شما را در خود جای داده است. هنگامی که این اتفاق میافتد، علائمی مانند ضعف عضلانی در همسترینگ ایجاد میشود.
Spondylolisthesis تروماتیک
شکستگی ستون فقرات ناشی از صدمات ناگهانی مانند تصادفات وسیله نقلیه یا سقوط میتواند فوراً ستون فقرات را از هم تراز خود خارج کند. هنگامی که این اتفاق میافتد، پزشکان از این نوع مهرههای لغزنده را به عنوان ضربهای یاد میکنند. این امر این نوع مهرههای دررفته را از اسپوندیلولیستزیس ایستمی متمایز میکند که میتواند به طور طبیعی در دوران کودکی رخ دهد.
اسپوندیلولیستزیس پاتولوژیک
این بیماری ناشی از یک بیماری زمینهای مانند بیماری پاژه، تومورهای ستون فقرات، یا استئومیلیت و غیره است. هر یک از این اختلالات میتوانند نقاط اتصالی را که مهرهها را به هم نگه میدارند ضعیف کنند. این میتواند منجر به آسیب ناگهانی به ستون فقرات شود، مانند لغزش مهره.
اسپوندیلولیستزیس یاتروژنیک
این اتفاق زمانی رخ میدهد که یک خطای جراحی یکپارچگی ساختاری ستون فقرات را تضعیف میکند و منجر به اسپوندیلولیستزیس میشود. برای مثال، در طول لامینکتومی، جراح ستون فقرات لایه یا پشت استخوانی ستون فقرات را برای کاهش فشار روی ریشههای عصبی نخاعی برمیدارد.
پیشگیری از اسپوندیلولیستزیس
اگرچه پیشگیری از انواع خاصی از اسپوندیلولیستزیس غیرممکن است، اما میتوانید اقداماتی را برای محافظت از کمر خود در برابر آسیب انجام دهید. در صورت امکان، سعی کنید این دستورالعملها را دنبال کنید:
BMI سالم را حفظ کنید
اضافه وزن در ناحیه شکم فشار شدیدی را به کمر وارد میکند و احتمال بروز اسپوندیلولیستزیس را افزایش میدهد. علاوه بر این، چاقی میتواند منجر به مشکلات دیگری مانند استئوآرتریت شود که باعث زوال مفصل فاست میشود.
غذاهای سالم ستون فقرات بخورید
علاوه بر کنار گذاشتن مواد زائد، سعی کنید غذاهایی بخورید که از سلامت ستون فقرات خوب حمایت میکنند. مقدار زیادی کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی خود مصرف کنید. هر دوی این ویتامینها و مواد معدنی به سلامت استخوان کمک میکنند.
پرهیز از دخانیات
مطالعات نشان میدهد که سیگار دردکمر را بیشتر میکند و روند بهبود را کند میکند. مصرف دخانیات خود را محدود کنید.
درمان انواع لغزش مهرههای کمری
درمان اسپوندیلولیستزیس مشابه درمان سایر علل کمردرد مکانیکی و فشاری است. ما در این قسمت به بررسی برخی از درمانها پرداختهایم.
فعالیتهای اصلاح شده
متخصص به شما پیشنهاد میکند که برخی از فعالیتهای بدنی معمول خود را اصلاح کنید، این به رفع علائم کمردرد مکانیکی کمک میکند. گاهی اوقات بریسهای مخصوصی برای کاهش کمردرد تجویز میشود. دورههای کوتاه استراحت در رختخواب گاهی اوقات میتواند به دورههای بسیار دردناک کمک کند.
توانبخشی فیزیکی
یک برنامه توانبخشی فیزیکی جامع میتواند به تسکین درد و التهاب و همچنین بهبود تحرک و قدرت کمک کند. ترکیبی از فیزیوتراپی، آب درمانی و پیلاتس بالینی معمولاً به خوبی جواب میدهد و اغلب توصیه میشود. اهداف این فیزیوتراپی کمک به شما در موارد زیر است.
- مدیریت بیماری و کنترل علائم
- اصلاح وضعیت بدن و حرکات بدن برای کاهش فشار کمر
- انعطاف پذیری و قدرت کمر شما را بهبود میبخشد
برخی از بیماران از درمان کایروپراکتیک، استئوپاتی، ماساژ درمانی و طب سوزنی نیز سود میبرند.
داروها
دارو اغلب نقش مهمی در کنترل درد و کاهش اسپاسم عضلانی دارد. همچنین میتواند به شما کمک کند تا به الگوی خواب عادی برگردید. استفاده طولانی مدت از دارو باید تحت نظارت دقیق قرار گیرد.
عمل جراحی
جراحی تنها زمانی مورد نیاز است که سایر درمانهای غیرجراحی درد شما را در سطح قابل کنترلی حفظ نکنند. درمان جراحی اسپوندیلولیستزیس باید هم مسائل مکانیکی (ناپایداری) و هم فشاری (فشار عصبی) را در نظر بگیرد. فشار عصبی معمولاً شامل برداشتن فشار از طریق جراحی است که به عنوان لامینکتومی رفع فشار نیز شناخته میشود. برای مقابله با مشکلات فشاری با برداشتن فشار از روی اعصاب، جراح نیاز به برداشتن برخی یا هر دو مفاصل فاست و همچنین بخشهایی از لامینا را خواهد داشت. از آنجایی که مفاصل فاست معمولاً به ستون فقرات کمری ثبات میدهند، ستون فقرات میتواند شل و ناپایدار شود، مخصوصاً پس از اینکه قبلاً لغزشی رخ داده است. بنابراین معمولاً فیوژن توصیه میشود.
دیدگاه کاربران