آیا تومور مغزی کشنده است ؟ این سوالیست که ممکن است ذهن بسیاری از مبتلایلان به تومور مغزی و حتی اطرافیانشان را درگیر کنید. در این مقاله برآنیم تا این موضوع را بررسی کنیم. میزان مرگ و میر در افراد مبتلا به تومور مغزی بستگی به درجه تومور و میزان پیشرفت آن دارد. تومور های مغزی دو نوع هستند تومورهای اولیه و ثانویه. نوع اول تومورهای اولیه و جز تومورهای خوش خیم هستند، از خود مغز شروع می شوند و حدود ۲۰ درصد از تومورها را شامل می شوند و مرگ و میر در این بیماران بسیار پایین است. نوع دوم تومورهای هستند که از قسمت های دیگر بدن شروع می شوند و به مغز می رسند که به این نوع تومورها ، تومورهای متاستاتیک می گویند. این تومورها یعنی تومورهای بدخیم دارای ویژگی تهاجمی هستند و به سرعت میتوانند به نقاط مختلف مغز حمله کنند، این نوع از بیماری عموما با مشکل همراه است و نیاز به یک سری اقدامات خاص دارد.
همچنین تومور های مغزی به دو دسته مهم تومورهای خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. تشخیص نوع تومور در درمان آن بسیار موثر است . ای نتشخیص حتما باید توسط متخصص مغز و اعصاب صورت گیرد . مغز عضوی از بدن است که بسیار حساس و پر اهمیت می باشد. بنابراین در صورت ابتلا به تومور حتما به دنبال بهترین جراح مغز و اعصاب باشید. باید بدانید که همه تومورها کشنده نیستند و هر روز با پیشرفت علم روش های جراحی مغز و جراحی های تومور مغز میزان مرگ و میر تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.
انواع تومورهای مغزی
تومورهای مغزی به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم میشوند. در این بین شاید درباره درجه یا گرید (grade) تومورهای مغزی شنیده باشید. وقتی صحبت از درجه چهار یک تومور مغزی میشود یعنی این تومور کشنده و بدخیم است و گرید یک آن جز تومورهای خوش خیم است. همانطور که توضیح داده شد اگر تومور از بافت مغز تشکیل شود تومور اولیه و اگر تومور از ناحیه دیگری به مغز انتشار پیدا کند به آن تومورهای ثانویه میگویند. تومورهای ثانویه یا متاستاتیک در گروه تومورها مغزی کشنده قرار میگیرند و علائمی که دارند موجب اختلال در زندگی فرد میشود.
علائم تومورهای مغزی بدخیم
- تاری دید و اختلال بینایی و دوبینی
- تغییر خلق و خو و رفتار
- تغییر رفتار و عملکرد
- اختلال در سطح هوشیاری
- اختلال در تکلم و درک صحیح کلمات
- اختلال در بلع و هضم غذا
- اختلال در هماهنگی، تعادل و کنترل کردن بدن
- تشنج و حملات غیر قابل کنترل
- سردرد همراه با حالت تهوع و استفراغ
- سردرد شدید به خصوص در هنگام صبح، همچنین سردردهایی که با سرگیجه همراه است.
آیا تومور مغزی کشنده است ؟
نرخ بقای پنج ساله، درصد افراد زنده مانده پس از گذشت پنج سال از تشخیص وجود تومور مغزی را مشخص میکند. البته بسیاری از این بیماران، خیلی بیشتر از پنج سال عمر می کنند. نرخ بقا برای تومور های مغزی و نخاعی، میتواند بهشدت تحت تأثیر سن قرار گیرد .افراد جوان از درصد بالاتری نسبت به افراد کهنسال شانس بقا دارند. در این بین، افراد بالای ۶۵ سال از کمترین شانس بقا برخوردارند
تومورهای خوشخیم مغزی دارای سلولهای سرطانی نیستند معمولا قابل برداشتن هستند و به ندرت دوباره رشد میکنند. سلولهای تومورهای خوشخیم به ندرت بافتهای اطراف خود را مورد هجوم قرار میدهند و به دیگر قسمتهای بدن گسترش نمییابند. بنابراین اگر مراحل درمان به درستی انجام شود امکان برگشت این نوع از تومورها کم است و کشنده نیستند.
تومور مغزی که در نزدیکی عصب بینایی قرار دارد می تواند به تاری دید یا دوبینی منجر شود و برخی انواع دیگر تومور می توانند حرکات غیر طبیعی چشم را در پی داشته باشند. درمان تومور مغزی به نوع، اندازه و محل تومور، و همچنین سلامت کلی بیمار بستگی دارد. پزشک می تواند درمانی به تناسب وضعیت خاص بیمار انجام دهد. معمولا از روش های پرتو درمانی ، شیمی درمانی و مصرف دارو در نهایت جراحی تومور مغزی و یا ترکیب این روش ها استفاده می کنند.
عوامل موثر در طول عمر بیماران تومور مغزی
علاوه بر نوع تومور و ویژگی های منحصر به فرد آن یک سری فاکتور های دیگر در تعیین طول عمر بیمار مبتلا به این عارضه نقش اساسی دارند. برخی از عوامل به خود فرد وابسته هستند، مانند : بیماری های زمینه ای و یا عوارض ایجاد شده، ناشی از تومور مغزی و تاثیر آن در عملکرد بدن فرد مبتلا به تومور مغزی . عواملی که بر روی طول عمر مفید بیماران مبتلا به تومور مغزی تاثیرگذارند:
- مشخصات ژنتیکی و مولکولی تومور های مغزی تاثیر در برآورد میانگین طول عمر افراد مبتلا به این عارضه، دارند.
- عدم آسیب به سایر عملکردهای بدن از قبیل عدم اختلال در تعادل، هوشیاری و عملکرد طبیعی بدن
- داشتن سلامت کلی و عدم وجود بیماری همراه و زمینه ای
- بالا نبودن فشار خون
- عدم ابتلای بیمار به دیابت
- سن پایین تر فرد مبتلا
عوامل نامبرده در روند برنامه ریزی و پیش بینی پاسخ تومور نسبت به درمان و طول عمر بیمار تومور مغزی به این عارضه مهم و تاثیر گذار می باشند.
علت مرگ در تومورهای مغزی بدخیم
آیا تومور مغزی کشنده است ؟ علت کشندگی برخی از تومورها به نوع و اندازه تومور، میزان رشد تومور بستگی دارد. همانطور که میدانید بدن انسان از میلیاردها سلول تشکیل شده است و این سلول ها دائما در حال تکثیر شدن هستند، در این بین سلول های پیر جای خود را به سلول های جدید میدهند. در صورتی که سلول ها رشد و تکثیر پیدا کنند بدون آنکه سلول های قدیمی از بین بروند، در این صورت فرآیند تقسیم سلولی با مشکل مواجه شده و سرطان یا تومور ایجاد میشود. حال اگر این اتفاق در مغز بیفتد مغز دچار تومور مغزی میشود. در صورتی که رشد این سلول ها کند باشد بیمار به تومور مغزی خوش خیم مبتلا میباشد که میتوان به کمک جراحی تومور را خارج کرد. در مواردی سلول های زیادی درگیر میشوند که در این شرایط جراح مغز و اعصاب نمیتواند کمک زیادی کند و در این شرایط فرد به تومور مغزی بدخیم مبتلا میشود. علت اینکه تومورهای متاستاتیک یا متاستاز و بدخیم کشنده هستند به دلیل تهاجمی و گسترش سریع آن به قسمت های دیگر است و همین علتی میشود بر اینکه تومور فشار زیادی به مغز وارد کند و به دنبال آن مغز قادر به انجام وظایف خود نباشد. وظایفی همچون تنفس، بلع و غیره.
راه های تشخیص تومور مغزی
از طریق شیوه های مختلف میتوان تومور مغزی را تشخیص داد، که برای درمان تشخیص به موقع و درست بسیار اهمیت دارد. اگر تومور مغزی به موقع تشخیص داده نشود میتواند موجب مرگ بیمار شود. در این حالت توصیه میشود به بهترین جراح تومور مغزی مراجعه کنید.
معاینه
ابتدا پزشک فرد را معاینه و سوابق پزشکی وی را بررسی میکند. پزشک معاینه نورولوژیک میکند تا از سالم بودن اعصاب اطمینان حاصل کند.
بررسی عصب چشمی
برای تشخیص ابتلا به تومور مغزی پزشک عصب چشمی را با استفاده از دستگاه افتالموسکوپ بررسی میکند. به وسیله این دستگاه عصب چشمی را معاینه کرده و در صورت وجود تورم پزشک متوجه وجود تومور مغزی خواهد شد. زیرا تومور مغزی موجب تورم در عصب چشم شده و آن را دچار تغییر میکند.
اشعه X
در صورتی که فرد به تومور مغزی مبتلا میشود تومور به سطح خارجی مغز فشار زیادی بر روی جمجمه وارد میکند و موجب تغییر حالت و شکستگی در جمجمه میشود. پزشک میتواند با عکس برداری از جمجمه با استفاده از اشعه ایکس این تغییر حالت و شکستگی را پیدا کند.
CT اسکن
سی تی اسکن جزئیات دقیقی را از مغز و جمجمه را میتواند مشخص کند که یکی از دقیق ترین راه های تشخیص تومور مغزی به شمار میآید.
MRI
پزشک میتواند آزمایش ام آر آی را نیز انجام دهد که برای انجام این کار پزشک ماده رنگی را به بدن تزریق میکند و با استفاده از دستگاه ام آر آی پزشک را از وجود تومور آگاه سازد.
تست بیوپسی
برای انجام این تست نمونه ای از بافت تومور برداشته میشود تا خوش خیم یا بدخیم بودن آن مورد بررسی قرار بگیرد.
درمان تومور مغزی
درمان دارویی
داروهایی برای درمان تومور مغزی وجود دارد که موجب از بین بردن سلول های سرطانی میشود. در صورتی که این داروها به صورت دراز مدت مصرف شوند میتواند موجب مرگ سلول های سرطانی شود.
شیمی درمانی
با شیمی درمانی نیز سلول های سرطانی را میتوان از بین برد. داروهایی مخصوص شیمی درمانی وجود دارد که این داروها به صورت خوراکی یا تزریقی به کار برده میشود. این نوع درمان دارای عوارضی نیز میباشد که از جکله آن میتوان به ریزش مو، حالت تهوع و … اشاره کرد. میزان بروز این عوارض بسته به میزان و دوز داروی مصرفی میباشد.
پرتودرمانی
پرتودرمانی یا همان رادیو تراپی پرتوهای پر انرژی اشعه X یا پروتون ها است که برای از بین سلول های تومور مغزی است. روش کار به این صورت است که پرتوها به صورت مستقیم به تومور تابانده شده و موجب از بین رفتن سلول های سرطانی میشود. مواردی وجود دارد که پرتوها به کل مغز تابانیده میشود. این کار زمانی انجام میشود که عامل ایجاد تومور مغزی سلولهای سرطانی است که از بخش های دیگر به مغز منتقل شده است و موجب ایجاد تومور مغزی متعدد در مغز شده است. از عوارض این نوع درمان سردرد، خستگی، فراموشی و … میباشد.
جراحی تومور مغزی
جراحی از راحت ترین راه ها برای درمان تومورهای مغزی بدخیم میباشد. با جراحی سلول های سرطانی و تومور برداشته میشود تا از تکثیر و گسترش آن جلوگیری شود. جراحی زمانی انجام میشود که جراح قادر به برداشتن تمام تومور و بخشی از تومور باشد. جراحی تومور مغزی نیز دارای عوارضی است که میتوان به عفونت و خونریزی محل جراحی اشاره کرد.
دیدگاه کاربران
به امید شفای همه بیماران
ممنون از مطالب خوبتون