طول عمر بیماران تومور مغزی به عوامل مختلفی مانند روحیه بیمار، نوع تومور، درجه تومور، محل قرارگیری تومور و غیره بستگی دارند و تمام درصدهای ذکر خواهد شد تقریبی هستند. تومور مغزی بیماری ای بسیار خطرناک و سنگین میباشد که میتواند باعث مرگ بیمار شود. برای مشخص کردن طول عمر بیماران تومور مغزی حتما باید شرایط بیمار مورد بررسی قرار بگیرد، که برای افزایش طول عمر بیمار جراح درمان های مختلفی را روی بیمار مبتلا به تومور مغزی انجام خواهد داد. تومور مغزی بیماری ای است موجب رشد سلول های ناهنجار در مغز میشود. رشد سلولهای ناهنجار در مغز موجب ایجاد توده ای در مغز میشود که به آن تومور میگویند.
انواع تومورهای مغزی
درباره انواع تومورهای مغزی باید گفت که تومورهای مغزی خود به دو دسته تقسیم میشوند.
دسته اول تومورهایی که منشا آن سلول های مغز هستند و به آن تومورهای مغزی گفته میشود.
دسته دوم تومورهایی هستند که در اثر گسترش سرطان از دیگر اندام ها به مغز ایجاد میشود. این نوع از تومورها متاستاز یا تومورهای مغزی ثانویه نیز گفته میشود.
طول عمر بیماران تومور مغزی
در طول عمر بیماران تومور مغزی عوامل متعددی دخیل هستند. از جمله این عوامل میتوان به نوع تومور، درجه تومور، مکان تومور در مغز، اندازه و شکل آن، وضعیت جسمی بیمار بستگی دارد.
نوع تومور : هر یک از تومورهای مغزی نسبت به درمان واکنش های مختلفی را نشان میدهند. برخی از این تومورها میتوانند به بافت های اطراف مغز متاستاز دهند و پخش شوند که در این زمان جراحی کمکی به درمان نمیکند.
درجه تومور : از عوامل موثر بر طول عمر بیماران تومور مغزی درجه تومور میباشد که احتمال رشد مجدد تومورهایی که روند رشد آن ها سریع است زیاد است.
مکان تومور در مغز : محل قرارگیری تومور در مغز نوع درمان را مشخص میکند. در بعضی از موارد تومور در جایی قرار دارد که نمیتوان تمام تومور را خارج کرد. به همین علت ممکن است سرطان مجددا برگردد. زمانی که تومور در قسمت هایی تشکیل شده باشد که درمان های رادیوتراپی یا شیمی درمانی برای آن در نظر گرفته میشود.
اندازه و شکل تومور : تومورهای بزرگ و تومورهایی که کناره های مشخصی ندارند برداشت آن ها مشخص است.
سن بیمار : افزایش سن رابطه عکس با بهبود بیمار دارد. یعنی هر چقدر سن بیمار بیشتر باشد احتمال بهبود وی کمتر است.
میتوان گفت که ۱۰ الی ۳۲ درصد بیماران پس از جراحی، درمان با اشعه یا شیمی درمانی کاملا بهبود یافته اند.
طول عمر بیمار در انواع مختلف تومورهای مغزی
نوروم آکوستیک
نوروم آکوستیک یک تومور خوش خیم است که در عصب که گوش به مغز متصل میباشد و این نوع تومور قابل درمان است. این نوع تومور معمولا به آرامی رشد میکند و ممکن است علائم و نشانه های خفیف داشته باشد. پیشرفت تومور میتواند به مغز فشار بیاورد و و میتواند باعث بی حسی و فلج صورت شود.
آستروسیتوما
آستروسیتوما از سلول های کوچک ستاره ای شکل به نام آستروسیت تشکیل میشود و ممکن است در قسمت های مختلف مغز یا نخاع ایجاد شود. آستروسیتوم ها شایع ترین از نوع تومورهای اولیه سیستم عصبی مرکزی میباشند. در بزرگسالان آستروسیتوم ها در مخ که بزرگترین بخش مغز است رخ میدهد. آستروسیتوم ها در مخ که در بزرگترین بخش مغز است رخ میدهد. نیمکره چپ مغز عضلات را در سمت راست بدن کنترل میکند و نیمکره راست نیز عضلات نیمه چپ را کنترل میکند. مخ میتواند گفتار، حرکت و احساسات، خواندن، تفکر و یادگیری را کنترل میکند.
درباره طول عمر بیماران افرادی که به آستروسیتوما مبتلا هستند اطلاعاتی در دسترس نیست. بیش از ۹۰% بیماران مبتلا به آستروسیتوما درجه ۱، میتوانند بعد از تشخیص ۵ سال میتواند به زندگی خود ادامه دهد. نیمی از بیماران مبتلا به آستروسیتوما درجه ۲، فرد تا ۵ سال میتواند عمر کند. بیش از ۲۰ درصد بیماران مبتلا به آستروسیتوما درجه ۳ ، فرد تا ۵ سال یا بیشتر میتواند عمر کند. ۵ درصد بیماران مبتلا به آستروسیتوما درجه ۴، فرد تا ۵ سال یا بیشتر میتواند عمر کند.
اپندیموما
نوعی از تومور مغزی که تومور در ساقه مغزی قرار دارد. منشا این تومور سلول های آپاندیمال میباشد که این سلول ها در مایع مغزی و رشته های نخاعی وجود دارند و وظیفه ترمیم آسیب بافت های عصبی را بر عهده دارد. طول عمر این بیماران به درجه تومور بستگی دارد. ۹۰% بیماران درجه ۱ طول عمری ۵ سال یا بیشتر را دارد. ۷۰% بیماران بیماران درجه ۲ طول عمری ۵ سال یا بیشتر را دارد. ۵۰% بیماران درجه ۳ طول عمری ۵ سال یا بیشتر را دارد.
الیگودندروگلیوما
این تومور درجه ۲ و ۳ دارد. ابتلا به الیگودندروگلیوما در کودکان نادر است و تعیین طول عمر کار سختی است، اما طول عمر کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. عواملی مانند تغییرات ژنی در سلول های سرطانی در این سرطان دخیل هستند و درجات پایین این تومور نسبت به درمان بهتر واکنش نشان میدهند.
مننژیوم
مننژیوم از شایع ترین تومورهای خوش خیم هستند که میتواند علائم مختلفی از قبیل تشنج، سردرد، اختلالات بینایی، ضعف اندام، اختلالات اعصاب و… براساس محل قرار گیری تومور ایجاد کنند. تنها درمان قطعی که برای آن میتوان در نظر گرفت برداشت تومور است و برخی از بیماران علاوه بر عمل جراحی نیازمند روش های درمانی دیگر مانند پرتو درمانی هستند. مننژیوم درجه ۱ به دلیل آهسته بودن سیر رشد این تومور، طول عمر بیماران طولانی است. مننژیوم درجه ۲ روند رشد متوسطی دارد. مننژیوم درجه ۳ روند رشد تهاجمی داشته و وضعیت آناپلاستیک برای آن در نظر گرفته میشود. ولی در اکثر موارد این تومور جز تومورهای خوش خیم میباشد.
نورواکتودرمال و مدولوبلاستوما
مدولوبلاستوما توموری بدخیم در مغز میباشد که از مخچه تعادل بدن را کنترل میکند و وظیفه هماهنگی با بخش های بدن برعهده میگیرد. ۲۰% تومورهای مغزی در دوران کودکی از این نوع هستند و این نوع از تومور بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود.
در تعریف تومور نورواکتودرمال باید گفت که تومور مدولوبلاستوما عضو گروهی از تومورهای بزرگتر با نام PNET میباشد.
این دو تومورهای مغزی از نوع تومورهای مغزی جنینی هستند که در سلول های جنینی رشد میکنندو بعد از تولد نیز در مغز باقی میمانند. بیشتر بیماران میتوانند بعد از تشخیص ۵ سال یا بیشتر به زندگی خود ادامه دهند.
تومورهای کرانیوفارنژیوما و هیپوفیز
تومورهای هیپوفیز جز تومورهای خوش خیم هستند و دارای روند رشد آهسته هستند و پخش نمیشوند. مجرای کرانیوفارنژیوما در نزدیکی هیپوفیز قرار دارد. و فرد پس از درمان به راحتی میتوانند به زندگی خود ادامه دهد.
تومورهای ناحیه صنوبری
غده پینه آل یا صنوبری (کاجی) در داخلی ترین قسمت مغز و در قسمت زیر دو نیمکره قرار دارد. این غده دقیقا در بالای مخچه قرار دارد. این نوع از سرطان بسیار نادر است و بیشتر کودکان را درگیر میکند. طول عمر بیماران مبتلا به این نوع از تومور به نوع آن بستگی دارد و بیش از ۷۰% بیش از ۵ سال عمر میکنند.
تومورهای نخاعی
تومور نخاعی به رشد توده های اضافی در داخل و یا اطراف ستون فقرات گفته میشود. در عین حال که این نوع از تومور جز تومورهای نادر است ، بسیار جدی بوده و جان بیمار را تهدید میکند. تومورهای نخاعی به دو دسته تومورهای نخاعی اولیه و ثانویه تقسیم میشوند که نوع اولیه آن یا خوش خیم آن به دو دسته تومورهای سرطانی و غیر سرطانی تقسیم میشوند. تومورهای ثانویه یا متاستاز تومور نخاع همیشه سرطانی هستند. امکان رشد تومورهای نخاعی به طول عمر بیمار و نوع تومور بستگی دارد. ۸۰% بیماران مبتلا بعد از تشخیص میتوانند بیش از ۵ سال زندگی کنند.
همانژیوپری سیتوما
همانژیوپری سیتوما از تومورهای نادر هستند. شایع ترین مکان هایی که به این تومور مبتلا میشوند تنه و اندام های تحتانی است. این نوع از تومور رشد سریعی دارد. ۹۵% بیماران بیش از ۱ سال، ۸۰% بیماران بیش از ۵ سال، ۶۰% بیماران بیش از ۱۰ سال و ۲۰% بیماران بیش از ۲۰ سال زنده میمانند.
لنفوم سیستم عصبی مرکزی
لنفوم اولیه مغزی سرطان نادری است ودرمان سختی را نیز به همراه دارد. بافت های لنفاوی مغز یا نخاع شروع میشود. این بیماری لنفوم مغزی یا لنفوم سیستم عصبی مرکزی نیز شناخته میشود. ۵۰ درصد بیماران بیش از ۱ سال و ۳۰درصد بیماران بیش از ۵ سال عمر میکنند.
همانژیوما بلاستوما
این نوع از تومور بسیار نادر بوده روند رشد آن بسیار آهسته بوده و بسته به محل تومور در مغز قابل درمان نیز هست. در صورت برداشت تومور وضعیت فرد رو به بهبود خواهد رفت. در رگ های خونی موجود در سیستم عصبی مرکزی مغز یا نخاع ایجاد میشود. ممکن است این تومور در هر قسمتی از مغزدیده شود اما عموما در حفره خلفی مغز از جمله مخچه و ساقه مغز تشکیل میشود. در بسیاری از موارد این تومور در نخاع و شبکیه چشم بیماران نیز دیده میشود.
دیدگاه کاربران
با سلامخانم ۴۳ ساله بنده به دلیل ابتلا به سارکوما دو بار در نواحی پای چپ و مهره ۷ گردن جراحی شدند . بعد از ۳۳ جلسه رادیو تراپی در ناحیه گردن مجددا در ناحیه زیر زانوی چپ عود کرد. با تشخیص جراح جهت شیمی درمانی به انکلوژ مراجعه پ بعد از سه جلسه بعلت افت پلاکت و گلبول بیمار در icuبستری شد . بعد از مراجعه به بخش تشنج کرد پزشک داخلی علت ان را کمبود کلسیم عنوان کرد با انجام mriتزریقی متاستیک به مغز در دو ناحیه تشخیص و اعلام شد . هرچند پزشکان هنوز در احتمال متاستاز سارکوم به مغز انفاق نظر ندارند . لطفا راهنمایی بفرمایید .