شماره تماس رزرو نوبت ۰۹۱۲۸۳۵۲۲۶۹

تومورهای نخاعی تومورهای خوش خیم یا بدخیم هستند که در نخاع، روی زائده‌های آن یا روی ستون فقرات ایجاد می‌شوند و باعث ایجاد سرطان ستون فقرات می‌شوند. بسته به رابطه آناتومیکی آنها با پوست سخت طناب نخاعی (دورا) که ساختارهای عصبی کانال نخاعی را در برمی‌گیرد، تومورهای نخاعی را به تومورهایی که در خارج و داخل رشد می‌کنند (به‌صورت خارج یا داخل دورال) تقسیم می‌کنیم. در ادامه همراه ما باشید تا درمورد سرطان ستون فقرات، علائم و درمان آن صحبت کنیم.

درمان سرطان دیسک کمر

انواع تومورها

تومورهای ستون فقرات شامل نئوپلاسم‌های خوش خیم (خوش خیم) و بدخیم (بدخیم) است. بر اساس موقعیت آناتومیکی آنها، اینها به تومورهای اکسترادورال (۹۰٪ بسیار مکرر) (یعنی تومورهایی که در خارج از غشای نخاع قرار دارند، به‌عنوان‌مثال متاستازها، تومورهای اولیه استخوان و تومورهای هماتولوژیک) و تومورهای اینترادورال تقسیم می‌شوند. با تقریباً ۹٪، اما تومورهای خارج مدولاری (یعنی تومورهایی که در داخل نخاع هستند اما خارج از نخاع هستند، به‌عنوان‌مثال نورینوم، مننژیوم، اپاندیموم) و تومورهای بسیار نادر (۱٪) تومورهای داخل نخاعی (یعنی تومورهایی که در نخاع هستند، کمتر شایع است. خود بندناف، به‌عنوان‌مثال اپندیموم، آستروسیتوم، همانژیوبلاستوم). تومورهای اکسترادورال شامل تومورهای استخوانی اولیه نادرتر و تقریباً ۴۰ برابر ته نشین شدن (متاستاز) تومورهای سایر اندام‌ها هستند.

تومورهایی که در خارج رشد می‌کنند:

  • متاستازها
  • پلاسماسیتوما
  • لنفوم
  • سارکوم‌ها
  • استئوماها
  • کوردوما
  • کندروم

تومورهای در حال رشد در داخل:

در نخاع (داخل مدولاری):

  1. اپاندیموم
  2. آستروسیتوم
  3. همانژیوبلاستوم

خارج از نخاع (extramedullary):

  1. مننژیوم
  2. نوروما
  3. اپاندیموم

علائم بیماری

در زمینه تومورهای ستون فقرات، درد در قسمت آسیب‌دیده ستون فقرات در بیش از ۸۰٪ موارد رخ می‌دهد. تقریباً نیمی از بیماران ضعف اندام‌ها یا درد در ناحیه تأمین ریشه‌های عصبی باریک (رادیکولوپاتی) و اختلالات راه‌رفتن (آتاکسی) را گزارش می‌کنند. ازآنجایی‌که بیشتر تومورها (۶۶%) عمدتاً در ناحیه قدامی بدن مهره‌ها رخ می‌دهند و از اینجا به نخاع فشار می‌آورند، برای اولین‌بار ضعف عضلات نزدیک تنه غیرمعمول نیست. در زمینه شکستگی‌های بدن مهره‌ها (شکستگی‌های پاتولوژیک)، همچنین می‌تواند علائم مقطعی به‌سرعت در حال افزایش همراه با پاراپارزی یا تتراپارزی، بسته به ارتفاع ستون فقرات مربوطه، یعنی ضعف حاد پاها یا بازوها و پاها از جمله ازدست‌دادن کنترل راست‌روده و مثانه.

تشخیص سرطان ستون فقرات

در بسیاری از موارد، معاینه فیزیکی دقیق ستون فقرات آسیب‌دیده را قادر می‌سازد تا باریک شود. تشخیص مرسوم با اشعه ایکس (مانند اشعه ایکس از ستون فقرات گردنی، قفسه سینه و کمر) هنوز جزو اولین معاینات است، زیرا از قبل ناپایداری‌ها (مانند انحنا یا لغزش مهره‌ها) و شکستگی‌ها قابل تشخیص است. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) ستون فقرات حساس‌ترین روش برای ارزیابی تومورها و هرگونه تشخیص افتراقی است. آزمایش خون تنها در موارد استثنایی برای تشخیص مفید است و در درجه اول برای رد سایر بیماری‌ها یا برای تشخیص هرگونه عود در طول مراقبت‌های بعدی استفاده می‌شود.

تشخیص‌های افتراقی

باتوجه‌به علائم بالینی متفاوت مرتبط با تومورهای ستون فقرات، تعداد زیادی از بیماری‌ها باید در تشخیص افتراقی در نظر گرفته شوند. علاوه بر بیماری‌های دژنراتیو مکرر، بیماری روماتیسم ستون فقرات، عفونت‌های ستون فقرات، حتی شکستگی‌ها یا بیماری‌های عمومی استخوان نیز می‌توانند زیر سؤال بروند. تشخیص افتراقی تومورهای ستون فقرات به‌ویژه زمانی که شکستگی مهره اتفاق افتاده است دشوار است. در صورت شک، این می‌تواند ناشی از عفونت، ضربه یا همچنین بیماری‌های مختلف با فقر استخوانی بعدی (استئوپنی) باشد. علاوه بر این، باتوجه‌به تصویربرداری تشخیصی، اظهار نظر دقیق در مورد منشأ تومور و ماهیت خوش خیم یا بدخیم اغلب فقط تا حد محدودی امکان‌پذیر است؛ بنابراین، در صورت شک، همیشه باید از تومور نمونه برداری شود تا درمان بعدی مشخص شود.

تومورهای سرطان ستون فقرات

درمان سرطان ستون فقرات

هدف از درمان سرطان ستون فقرات، از بین بردن تومور در عین کاهش بار بر روی ساختارهای عصبی مانند نخاع و ریشه‌های عصبی و همچنین بازیابی ظرفیت تحمل بار و آناتومی طبیعی ستون فقرات است.

گزینه‌های درمانی

در مورد تومورهای اکسترادورال مکرر، ابتدا باید بافت از طریق بیوپسی سوزنی تحت بیهوشی موضعی یا عمومی برای تشخیص دقیق‌تر تهیه شود. این برای تایپ دقیق تومور استفاده می‌شود. این امر ضروری است زیرا همه تومورها به یک اندازه درمان نمی‌شوند. در حالی که گاهی اوقات تومورهای خوش خیم (خوش خیم) قسمت‌های خلفی ستون فقرات فقط باید با جراحی برداشته شوند (مثلاً استئوبلاستوم)، پرتودرمانی بعدی یا شیمی‌درمانی اغلب در مورد متاستازهایی که بدن‌های متعدد مهره را درگیر می‌کنند ضروری است. تومورهای اولیه استخوانی نادرتر مانند استئوسارکوما باید با استفاده از یک طرح خاص قبل از برداشتن جراحی با دارو درمان شوند.

پرتودرمانی

برخی از تومورها بدون ایجاد اختلال در ثبات ستون فقرات یا فشرده‌سازی طناب نخاعی نیز فقط با داروها یا پرتودرمانی قابل‌درمان هستند (مانند لنفوم). در مورد تومورهای بدخیم (سرطان)، رویه دقیق بر اساس آخرین یافته‌ها به‌صورت بین‌رشته‌ای با انکولوژیست‌ها و پرتو درمانگران مسئول هماهنگ می‌شود و در نتیجه موفقیت درمان را به طور بهینه هماهنگ می‌کند. در صورت لزوم، با استفاده از مدرن‌ترین روش‌ها، در صورت امکان کم‌تهاجمی، انجام می‌شود. به‌عنوان‌مثال، در سال‌های اخیر، مداخلات ملایم حفظ عضله (“از راه پوست”) از پشت به‌منظور توانبخشی سریع و بسیج بیمار در صورت ناپایداری‌های مرتبط با تومور ایجاد شده است.

مهره مصنوعی

اگر بدن مهره نیاز به برداشتن و جایگزینی با یک “مهره مصنوعی” ساخته شده از تیتانیوم برای بازگرداندن ثبات ستون فقرات داشته باشد، گزینه‌های جراحی نیز با توراکوسکوپی و دسترسی سوراخ کلید روی شکم به طور قابل‌توجهی گسترش‌یافته است. این نه‌تنها ناراحتی بعد از عمل را کاهش می‌دهد، بلکه باعث می‌شود زندگی روزمره با سرعت بیشتری ازسرگرفته شود.

 جراحی

 علاوه بر این، به‌اصطلاح رفع فشار (تسکین) ساختارهای عصبی (طناب نخاعی، ریشه‌های عصبی) اغلب ضروری است که در زیر میکروسکوپ جراحی به‌منظور دستیابی به بهترین محافظت ممکن از ساختارهای حساس انجام می‌شود. به‌طورکلی تمام روش‌های جراحی (از پشت یا از طریق گردن، قفسه سینه و شکم) انجام می‌شود. در صورت لزوم، از این روش‌ها به‌صورت ترکیبی نیز استفاده می‌شود. روز بعد از عمل، بیمار می‌تواند با کمک فیزیوتراپیست بلند شود و اولین قدم‌ها را بردارد؛ بنابراین بیمار سریعاً روی پا می‌شود تا از مشکلات ثانویه‌ای مانند پنومونی یا کاهش عملکرد فیزیکی، اجتناب شود.

درمان تومورهای خوش خیم سرطان ستون فقرات

حتی تومورهای خوش‌خیم ستون فقرات که متاستاز ایجاد نمی‌کنند (پیشرفت به سایر بافت‌ها) معمولاً به درمان جراحی نیاز دارند، زیرا رشد موضعی دیر یا زود منجر به فشرده‌سازی نخاع یا ریشه‌های عصبی با ازدست‌دادن حس و فلج می‌شود. تومورهای بدخیم نادر استخوان (مانند استئوسارکوم)، در صورت عدم درمان، منجر به گسترش کنترل نشده تومور و دیر یا زود به مرگ می‌شوند. بااین‌حال، در بزرگسالی، شایع‌ترین موارد، متاستاز تومورهای دیگر است که در آن پیشرفت خودبه‌خودی متاستاز به ستون فقرات اغلب با درد، شکستگی‌های مهره‌ای و نقایص عصبی (تا پاراپلژی) مشخص می‌شود

نتایج درمان تومور خوش خیم در سرطان ستون فقرات

پیش‌بینی پاسخ به درمان در تومورهای خوش خیم به‌طورکلی خوب است اگر تشخیص به‌موقع و برداشتن سریع جراحی انجام شود تا بیمار درمان شود. بااین‌حال، با برخی از تومورها (مانند کوردوما)، حذف کامل مشکل است و میزان عود موضعی بالا است (تکرار عود در همان محل). در زمینه تومورهای بدخیم استخوان، پیش‌بینی روند درمان اساساً به‌اندازه و محل تومور در ستون فقرات بستگی دارد. اگر برداشتن کامل بدن مهره‌ها (به‌اصطلاح اسپوندیلکتومی) امکان‌پذیر باشد، نرخ بهبودی بالایی در اینجا حاصل می‌شود. در زمینه کلونیزاسیون مکرر تومورهای پستان، پروستات، بافت ریه و کلیه، اثربخشی درمان به میزان گسترش تومور در زمان تشخیص و منشأ تومور اولیه بستگی دارد.

دیدگاه کاربران

  • نرگس
    مرداد ۳۰, ۱۴۰۲

    سلام من ام ارای دادم نوشته ضایعه داخل مدولاری دیده میشود یعنی چی ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button