نمونه برداری از تومور مغزی با نام علمی بیوپسی بهمنظور تشخیص میزان درگیری سلولهای مغزی و نیز تشخیص نوع تومور مغزی انجام میگیرد. تاکنون بیش از ۱۰۰ نوع تومور مغزی شناسایی شده است. این نوع تقسیمبندی گونههای مختلف تومور مغزی بر اساس مشاهدات میکروسکوپی تومورال انجام میشود.
در نتیجه رشد و تکثیر غیرعادی سلولها در مغز، تومور ایجاد میشود. تومورها به دو گونه بدخیم (سرطانی) و خوشخیم (غیر سرطانی) تقسیم میشوند. ممکن است منشأ این توده غیرطبیعی خود سلولهای بافت جمجمه و مغز باشند. حالتی دیگر از تومورهای مغزی که به آن متاستاز نیز گفته میشود زمانی رخ میدهد که نوع بدخیم آن اعضای دیگر بدن مانند ریه و سینه را نیز درگیر خود کند و سپس به مغز برسند و ایجاد توده نماید.
نحوه تشخیص تومور مغزی
با اینکه متخصص مغز و اعصاب از ابزارهای تشخیصی مانند سی تی اسکن و ام آرآی جهت بررسی توده های مغزی کمک میگیرد، ولی تصویربرداری از بافتهای سلولی مغز، نوع تومور را به طور دقیق مشخص نمیکنند و بررسی های دقیق تری باید انجام شود.
سی تی اسکن و ام آرآی برای تشخیص وجود تومور مغزی بسیار مناسب هستند. جزئیات تصاویر ام آرآی از سیتیاسکن بیشتر است. در تصویربرداری ام آرآی از امواج رادیویی و مغناطیسی قوی برای اسکن استفاده میشود. در این روش قبل از اسکن ماده ای به نام گادولینیوم برای تشخیص ضایعه تزریق میشود. این تزریق داخل وریدی است تا جزئیات بیشتری قابل مشاهده باشد.
در هر دو روش ام آرآی و سیتیاسکن تصاویر استخوان های جمجمه نمایش داده نمی شود و ممکن است تأثیر تومور بر روی استخوان های جمجمه قابل تشخیص نباشد؛ بنابراین متخصص مغز و اعصاب با نمونه برداری از تومور مغزی بدخیم یا خوش خیم بودن آن را تشخیص دهد. پاتولوژیست به بررسی نمونه در زیر میکروسکوپ میپردازد و نتیجه تشخیص خود را به جراح مغز ارائه میدهد. در برخی موارد متخصص مغز از یک نوروپاتولوژیست برای تشخیص نوع تومور کمک میگیرد. نوروپاتولوژیست متخصص پاتولوژیستی است که در زمینه تومورهای بافتهای عصبی مطالعه و تمرکز و تجربه بیشتری داشته باشد. نتایج نهایی آزمایش معمولأ ۵ تا ۷ روز بعد مشخص میشوند.
روش های نمونه برداری از تومور مغزی
دو روش برای نمونه برداری از تومورهای مغزی وجود دارد:
بیوپسی استریو تاکتیک یا نمونه برداری سوزنی
این روش زمانی استفاده میشود که خطر جراحی برای برداشتن تومور مغزی بالا باشد. پزشک با استفاده از امآرآی و سیتیاسکن موقعیت تومور را تشخیص میدهد. درصورتیکه توده در نواحی حساس و در عمق مغز باشد یا زمانی که هدف از درمان فقط دارویی باشد این نوع نمونه برداری کاربرد دارد. نوع بیهوشی بستگی به شرایط بیمار بهصورت عمومی یا موضعی انجام میشود. در بیحسی موضعی داروی بیهوشی روی بخشی از جمجمه که ناحیه برداشتن نمونه از آن قسمت انجام میشود، تزریق میشود. در نمونه برداری سوزنی، برش کوچکی روی پوست صورت میگیرد و سپس جمجمه سوراخ میشود. پزشک با استفاده از دستگاه استریو تاکتیک برای نمونه برداری از بافتهای سلولی آسیبدیده مغز استفاده میکند. برای اینکه سوزن به محل دقیق تومور هدایت شود، یک قاب بر روی سر قرار گرفته و سوراخ کوچکی در جمجمه ایجاد میشود. در واقع یک کلاه از جنس سخت بر روی سر بیمار قرار میگیرد و با استفاده از سوزن بافت کوچکی از تومور مغزی برداشته میشود. این قاب یا حلقه بهمنظور جلوگیری از حرکت بیمار قرار داده میشود. بعد از برداشتن نمونه تومور، پزشک اقدام به هم آوردن یا بخیهزدن برش ایجاد شده خواهد کرد. بعد از انجام این روش، بیمار میتواند همان روز به خانه برود.
بیوپسی کرانیوتومی یا نمونه برداری باز
این نوع نمونه برداری از تومور مغزی درواقع همراه عمل جراحی باز است. در برخی از موارد برداشتن تمام تومور به ساختارهای مهم و نزدیک مغز آسیب جدی وارد میکند. در این حالت عمل Debulking انجام میشود که طی آن بیشتر بخش تومور برداشته میشود. جراح در حین انجام عمل و برداشتن تومور مغزی، نمونه هایی را جهت تشخیص و انجام آزمایشات برداشته و به پاتولوژیست جهت بررسی میدهد. درحالیکه بیمار هنوز در اتاق عمل تحت جراحی قرار دارد، پاتولوژیست با انجام مشاهدات میکروسکوپی و بررسی توده سلولی میتواند به پزشک کمک کند که عمل ادامه یابد و نمونه های بیشتری برداشته شود یا نیازی به ادامه عمل نیست. در این روش که فلپ استخوانی (بخشی از جمجمه) برداشته شده با صفحات و سیمهای مخصوصی از جنس تیتانیوم جایگزین شده و پوست سر بخیه زده میشود. چنانچه مغز بیمار دچار عفونت یا تورم شده باشد، جایگزینی فلپ انجام نمیشود.
بعد از انجام عمل بیمار با به هوش آمدن احساس خواب آلودگی و کسالت خواهد داشت که تأثیر مواد بیهوشی است. بیمار از ریکاوری به بخش منتقل میشود. برای چند ساعت اول، یک پرستار باید بیمار را کاملاً تحتنظر داشته باشد. به کمک چراغقوه، داخل چشم بیمار را میبینند تا واکنش مردمکها را تست کنند. سپس از بیمار سؤالاتی پرسش خواهد شد و دستورالعملهایی به وی داده میشود تا اطمینان کامل از سطح هوشیاری بیمار حاصل شود. بعد از آنکه بیمار هوشیاری کامل خود را به دست آورد، باید بتواند غذا و نوشیدنی میل کند.
با اینکه شرایط بیمار دردناک و غیرقابلتحمل نیست ولی داروهایی نیز تجویز میشود. باید توجه داشته باشید که داروها طبق دستور پزشک مصرف شوند. درصورتیکه مسکنی تجویز شده باشد بیمار باید طبق زمانبندی آن را مصرف کند. چنانچه تأثیری نداشته باشد حتماً به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت لزوم نوع مسکن یا دوز مصرف آن را تغییر دهد.
مدتزمان ماندن بیمار در بیمارستان بعد از عمل متفاوت است. معمولأ بعدازاین نوع نمونه برداری از تومور مغزی ، بیمار یک روز را در بیمارستان میماند. البته باتوجهبه شرایط بیمار و تشخیص جراح این مدتزمان متغیر است.
عمل جراحی موفقیت آمیز زمانی حاصل میشود که جراح دسترسی آسانی به موقعیت تومور مغزی داشته باشد و تومور در محل مناسبی باشد. چنانچه تومور در مناطق حساس مغز باشد، برای انجام عمل به تیمی از متخصصین و جراحان مغز و اعصاب نیاز است و این عمل ممکن است ساعتها طول بکشد. در این صورت تمام تومور مغزی برداشته میشود. از شایعترین نوع تومور مغزی بدخیم میتوان به مننژیوم و عروق مغزی اشاره کرد.
در نمونه برداری از تومور مغزی عوارضی برای بیمار نیز مشاهده شده است. عوارضی همچون ورم مغزی، عفونت، سکته مغزی، خونریزی مغز، لخته شدن خون، تشنج و کما از نتایج بیوپسی کرانیوتومی است. در مواردی نیز بیمار به مواد بیهوشی واکنش نشان داده است.
دیدگاه کاربران