تومورهای مغزی به دو نوع تقسیم میشوند تومورهای مغزی خوش خیم و تومورهای مغزی بدخیم. تومورهای مغزی عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در کودکان زیر ۱۴ سال هستند. کودکانی که در مرحله رشد مبتلا به تومورهای مغزی هستند، حتی با درمان، هنوز احتمال دارد که زوال شناختی داشته باشند که بر رشد فکری تأثیر میگذارد.
تومور مغزی چیست؟
انواع مختلفی از تومورهای مغزی وجود دارد که اکثر آنها تومورهای داخل مغزی هستند و به دنبال آن مننژیوما، تومورهای عصبی جمجمه، تومورهای هیپوفیز و متاستازهای مغزی قرار میگیرند. با حذف آب از بافت مغز به تدریج با تومور سازگار میشود. علائم تومورهای مغزی نیز برجسته نیستند اما موذیانه هستند. در صورتی که تومور نفوذی باشد و سیستم گردش خون اطراف را فشرده کند و منجر به ادم مغزی شود، علائم بارزتر و شدیدتر خواهد بود. برخی از انواع تومورها دارای کیستهای مایع در داخل هستند، رگهای خونی تکثیر میشوند و مستعد خونریزی در داخل تومور هستند. این مورد بسیار خطرناک است، میتواند به عنوان یک بیماری حاد در نظر گرفته شود، زیرا سندرم افزایش فشار داخل جمجمه اغلب به طور ناگهانی افزایش مییابد، در صورتی که مداخله به موقع تأثیر زیادی بر سلامت و زندگی بیمار خواهد داشت.
در داخل جمجمه یک فضای سیال بسته وجود دارد و به بخشهای مختلف تقسیم میشود، محفظههایی که با دیوارههایی از هم جدا میشوند هنگامی که تومور مغزی ظاهر میشود، هر حفره فشارهای متفاوتی خواهد داشت، بافت مغز از یک حفره به حفره دیگر منتقل میشود تا این فشار را متعادل کند، که میتواند عواقب جدی داشته باشد.
انواع رایج تومورهای مغزی
انواع رایج تومورهای مغزی به شرح زیر است:
تومور مغزی خوش خیم
توموری که حاوی سلولهای سرطانی نیست اما همچنان میتواند سیستم گردش خون مغزی را فشرده کند و بر سلامتی تأثیر بگذارد تومورهای مغزی همچنان میتوانند تهدید کننده زندگی باشند تومور خوشخیم مغزی قابل برداشت است.
تومور مغزی بدخیم
تومور مغزی بدخیم یک تهدید مستقیم برای زندگی بیمار است. این بیماری به سرعت پیشرفت میکند، تومور به بافتهای اطراف حمله میکند. مراحل تومور توسعه تومورهای مغزی به دو مرحله تقسیم میشود: مرحله اولیه و مرحله آخر. پزشک شما مرحله تومور مغزی را بر اساس نتایج مشاهده سلولها در میکروسکوپ تعیین میکند.
تومور اولیه مغز
تومورهای مغزی اولیه با توجه به محل تومور یا نوع سلول نامگذاری میشوند. در میان شایعترین تومورهای اولیه مغز، گلیوما شایعترین است. گلیوما توموری است که از سلولهای گلیال تشکیل میشود.
آستروسیتوم
توموری که در آستروسیتها تشکیل میشود. در کودکان، این نوع تومور معمولا در مغز، مخچه، ساقه مغز تشکیل میشود. در بزرگسالان، معمولاً از ساقه مغز تشکیل میشود.
رژیم غذایی اولیه بعد از جراحی مغز
برای اطمینان از دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن برای بهبودی، مهم است که از یک رژیم غذایی سالم و متعادل پیروی کنید که شامل میوهها، سبزیجات، غلات، غذاهای لبنی و منابع سالم پروتئین مانند لوبیا، مرغ و ماهی است. همچنین باید مطمئن شوید که کالری، پروتئین و کلسیم کافی دریافت میکنید، که پس از جراحی مغز به آن نیاز دارید. شیر و ماست کم چرب یا بدون چربی میتواند به شما کمک کند هم نیازهای پروتئین و هم کلسیم خود را تامین کنید. سایر منابع خوب کلسیم عبارتند از آب پرتقال غنی شده یا شیر سویا، سبزیجات برگ دار، بروکلی و بادام. پزشک یا متخصص تغذیه میتواند به شما در تعیین نیازهای غذایی اضافی خود کمک کند.
امگا ۳ خود را دریافت کنید
غذاهای غنی از امگا ۳ به ویژه پس از جراحی تومور مغز اهمیت دارند. اسیدهای چرب امگا ۳ باعث بهبود شناخت، انعطاف پذیری و بازیابی نورونهای شما پس از یک آسیب مغزی تروماتیک میشود که میتواند شامل جراحی مغزی باشد. به عنوان یک چربی ضروری، بدن شما نمیتواند امگا ۳ تولید کند و باید آنها را از غذا دریافت کنید. منابع خوب امگا ۳ شامل ماهیهای چرب مانند سالمون و هالیبوت، دانه کتان، روغن سویا و گردو است.
ویتامین E برای سلامت مغز
اطمینان از دریافت منابع غذایی مناسب از ویتامین E در رژیم غذایی خود پس از جراحی تومور مغز نیز مهم است. ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان از سلولهای مغز شما در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکند، که میتواند روند ترمیم را مختل کند. ویتامین E همچنین در عملکرد عصبی مغز نقش دارند. جوانه گندم، بادام، تخمه آفتابگردان، اسفناج، کلم بروکلی و کیوی غذاهای خوبی هستند که باید در رژیم غذایی خود گنجانده شوند تا به شما در رفع نیازهای ویتامین E برای بهبود مغز کمک کنند.
زردچوبه
کورکومین ماده فعال زردچوبه است که ادویهای است که طعم متمایز و رنگ زرد کاری را میدهد. به گفته مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، این ماده یک آنتی اکسیدان قوی است و همچنین به بدن در مبارزه با التهاب کمک میکند. کورکومین همچنین به بهبودی پس از ضربه مغزی کمک میکند و در بازیابی شناختی پس از جراحی مفید است. میتوانید زردچوبه را به هر غذای خوش طعمی مانند تخم مرغ، عدس یا برنج اضافه کنید.
ویتامینها
ویتامینها برای کمک به تنظیم متابولیسم و همچنین فرآیندهای بیوشیمیایی که به آزادسازی انرژی حاصل از غذا کمک میکنند، مهم هستند. آنزیمها در طول فرآیند هضم به عنوان فعال کننده عمل میکنند و به هضم بهتر بدن کمک میکنند. ویتامینها با آنزیمها کار میکنند تا اطمینان حاصل کنند که اقدامات دقیقاً همانطور که برای انجام آنها طراحی شدهاند انجام میشود.
کربوهیدرات برای مغز
کربوهیدراتها در بسیاری از منابع غذایی از جمله لوبیا، گوشت، میوهها، حبوبات و سبزیجات یافت میشوند. کربوهیدراتهای پیچیده برای شما بهتر از کربوهیدراتهای ساده هستند که در غذاها و نوشیدنیهای فرآوری شده مانند آب نبات، نوشابهها و سایر خوراکیهای شیرین یافت میشوند. کربوهیدراتهای پیچیده مانند نان و ماکارونی سبوس دار و میوههای کامل (غیر خشک یا کنسرو شده) را پس از آسیب مغزی خفیف انتخاب کنید. باید از خوردن بیش از حد غذاهای غنی از کربوهیدرات مانند نان، برنج، کلوچهها یا آب نباتهای شیرین خودداری کنید. آنها میتوانند به افزایش وزن و چاقی کمک کنند.
اهمیت تغذیه بعد از عمل جراحی تومور مغزی
مغز برای عملکرد خود به مواد مغذی و کالری نیاز دارد. به همین دلیل واجب است فردی که دچار آسیب مغزی شده است کالری کافی برای عملکرد مغز دریافت کند. علاوه بر این، کمبود برخی از مواد شیمیایی و مواد مغذی میتواند منجر به اختلال در عملکرد مغز و توانایی فرد برای تفکر با وضوح شود. تغذیه در اشکال مختلفی از جمله آنزیمها، ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه، لیپیدها و کربوهیدراتها وجود دارد.
انتقال دهندههای عصبی یا مواد شیمیایی مغز که مسئول تنظیم رفتار فرد هستند توسط آنچه تغزیه میکنید کنترل میشوند. انتقال دهندههای عصبی مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین مسئول خلق و خوی شما هستند. برای مثال، اگر غذاهایی بخورید که سطح سروتونین بدن شما را افزایش میدهد، تنش کمتری خواهید داشت. غذاهایی که تولید نوراپی نفرین یا دوپامین را تشویق میکنند شما را قادر میسازند که واضحتر فکر کنید و هوشیارتر باشید.
دیدگاه کاربران