شماره تماس رزرو نوبت ۰۹۱۲۸۳۵۲۲۶۹

غده هیپوفیز، غده‌ای بسیار کوچک در پایه مغز دقیقا در پشت بینی و میان گوش‌ها و در ناحیه‌ای بنام حفره هیپوفیز قرار گرفته است. غده هیپوفیز بر روی تمام قسمت‌های بدن تاثیر می‌گذارد. هورمون‌های تولید شده می‌تواند به تنظیم عملکردهای مانند رشد، فشار خون و تولید مثل انسان کمک می‌کند. در این مقاله بهترین جراح تومور هیپوفیز را مورد بررسی قرار می‌دهیم. 

بهترین جراح تومور هیپوفیز

بهترین جراح غده هیپوفیز در تهران و ایران

با توجه به محل قرارگیری غده هیپوفیز، علائم و عوارضی که بعد از جراحی ایجاد می‎‌کند، جراحی هیپوفیز را جز جراحی‌های حساس قرار داده است که باید توسط یک جراح حرفه‌ای انجام بگیرد. بهترین جراح غده هیپوفیز باید حاذق، باتجربه، از دانش و مهارت بالایی برخوردار بوده و با آخرین متدهای روز دنیا نیز آشنا باشد، تا بهترین درمان را برای بیمار اتخاذ نماید. 

علائم تومور هیپوفیز 

در زیر علائم این تومور مغزی را بررسی خواهیم کرد :

  • سردردهای مزمن که با گذشت زمان شدت می‌یابد. 
  • آکرومگالی : این مشکل بر اثر ترشح بیش از حد هورمون رشد که می‌تواند منجر به دست و پای بزرگ در افراد شود. همچنین زمانی که هورمون رشد زیادی در دوره بلوغ تولید شود، احتمال بروز مشکل ژیگانتیسم – قد خیلی بلند – نیز وجود دارد.
  • هیپوپیتویتاریسم برعکس آکرومگالی است که در آن رشد کودک متوقف خواهد شد. 
  • سندروم کوشینگ که به علت ترشح بیش از حد تومور آدرنوکورتیکوتروپیک از هیپوفیز خود را نشان می‌دهد و منجر به گرد شدن صورت و برآمدگی بین شانه‌ها می‌شود. 
  • بیماری ادیسون که بر اثر کم بودن هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک ایجاد خواهد شد. 
  • اختلال در بینایی
  • شیردهی در زنان مجرد
  • عادت ماهانه نامنظم 
  • نوسانات خلقی
  • ناباروری
  • عدم نعوظ
  • تغییر در وزن
  • خستگی
  • بالا یا پایین بودن سطح هورمون‌های تیروئید
جراحی تومور هیپوفیز

جراحی تومورهای هیپوفیز

در حقیقت درمان اصلی تومورهای هیپوفیز جراحی می‌باشد. نحوه جراحی به نوع ، محل، اندازه و گسترش تومور بستگی دارد. در ادامه روش‌های مختلف جراحی تومورهای هیپوفیز را بررسی خواهیم کرد:

جراحی ترانس اسفنوئیدال

جراحی ترانس اسفنوئیدال جز رایج‌ترین روش‌های جراحی برای از بین بردن تومور هیپوفیز می‌باشد. این جراحی از طریق سینوس اسفنوئیدی ، فضای توخالی در جمجمه پشت معابر بینی و زیر مغز انجام می‌گیرد. برای انجام این روش جراحی برش کوچکی در امتداد قسمت بینی (غضروف بین ۲ طرف بینی) یا زیر لب فوقانی (بالای دندان ها) ایجاد می‌شود و برای رسیدن به تومور هیپوفیز بهترین جراح تومور هیپوفیز با در نظر گرفتن ضخامت استخوان و سینوس، دیواره‌های بنیادی سینوس اسفنوئیدی را با اسکنه های کوچک جراحی ، مته ها یا سایر ابزارها باز خواهد کرد و از ابزارهای کوچک و میکروسکوپیک برای برداشتن تومور استفاده می‌کند. 

جراحی آندوسکوپی

در این روش جراحی آندوسکوپی به بهترین جراح تومور هیپوفیز اجازه خواهد داد که از طریق برش کوچکی که در قسمت پشتی بینی وجود دارد ببیند، ابزار را از طریق بینی عبور دهد و سینوس اسفنوئید را باز کند تا به غده هیپوفیز برسد و تومور را خارج کند. استفاده از این روش بستگی به وضعیت تومور و شکل سینوس اسفنوئیدی دارد.

کرانیوتومی

برای تومورهای بزرگتر و پیچیده‌تر ممکن است بیمار به عمل کرانیوتومی نیاز داشته باشد. در این روش برای بهترین جراح تومور هیپوفیز باید با دقت بیشتری نزدیک به مغز کار خود را انجام دهد. کرانیوتومی برای ضایعات بزرگ و پیچیده امن‌تر است، زیرا به جراح دید بهتری می‌دهد. برای انجام این جراحی اندازه تومور و اینکه آیا آن فراتر از غده هیپوفیز گسترش پیدا کرده است یا خیر اهمیت دارد. در مواردی نادر ممکن است هر دو جراحی به طور همزمان با هم انجام شوند، تا تومورهای بزرگی که در بافت‌های اطراف گسترش پیدا کرده‌اند به طور کامل از بین بروند. هرچه تومور بزرگتر و تهاجمی‌تر، احتمال درمان تومور با جراحی کمتر است. عوارض جانبی نیز برای از بین بردن تومورهای بزرگ و تهاجمی معمولا بیشتر است .

عوارض بعد از جراحی غده هیپوفیز

طبیعتا هر عمل جراحی با عوارضی همراه است. عوارض در حین یا بعد از عمل جراحی مانند خونریزی، عفونت و واکنش به ماده بیهوشی می‌باشد. عوارض بعد از جراحی غده هیپوفیز شامل موارد زیر است :

آسیب به غده هیپوفیز

ممکن است عمل جراحی منجر به بخش سالم غده هیپوفیز آسیب وارد کند و عملکرد آن را مختل نماید. 

اختلال و تغییر در بینایی

پزشک زمانی جراحی را به بیمار توصیه می‌کند که احتمال بدهد تومور به بینایی فرد آسیب می‌رساند. در صورتی که بینایی فرد قبل از عمل دچار آسیب شود، عمل جراحی کمکی به بهبود آن نخواهد کرد. اگر عصب بیمار در حین جراحی آسیب بیشتری ببیند وضعیت بینایی بیمار بدتر خواهد شد. 

دیابت بی مزه

از دیگر عوارض جراحی تومور هیپوفیز می‌توان به دیابت بی‌مزه اشاره کرد که در صورت آسیب قسمت پشتی غده هیپوفیز، می‌تواند منجر به تشنگی و افزایش حجم ادرار در فرد شود. 

نشت مایع مغزی نخاعی

در صورت پارگی پرده‌های اطراف مغز در زمان جراحی، مایع مغزی نخاعی از محدوده خود خارج و به داخل بینی یا حلق فرد بیمار نشت خواهد کرد. این عارضه به ندرت اتفاق میفتد، اما اگر اتفاق بیفتد بیمار به عمل جراحی نیاز پیدا خواهد کرد.

مننژیت

اگر مایع مغزی نخاعی نشت پیدا کند، پرده‌های اطراف مغز دچار عفونت شده و منجر به بیماری مننژیت می‌شود. 

احتقان بینی

لخته خون و ترشحات بینی منجر به بسته شده حفره‌های بینی شده و تنفس را برای بیمار دشوار خواهد کرد. این وضعیت با استفاده از سرم شستشو و قطره‌های کاهش التهاب، بهبود خواهد یافت. 

خونریزی از بینی

تعداد کمی از بیماران ممکن است با عارضه تداوم خونریزی از ناحیه بینی مواجه شوند. این عارضه اگر رخ دهد، فرد به عمل مجدد نیاز دارد.

دفرمه شدن بینی

گاهی بیمار بعد از جراحی متوجه دفرمه شدن بینی خود می‌شوند. این حالت زمانی رخ می‌دهد که استخوان‌های داخل بینی برداشته شد. 

سکته مغزی

غده هیپوفیز در کنار شاهرگ اصلی مغز قرار دارد. در صورتی که در حین جراحی به این شریان‌ها آسیبی وارد شود، خونرسانی به مغز دچار اختلال شده و منجر به سکته مغزی در فرد می‌شود. 

چه زمانی عمل جراحی هیپوفیز ضروری است؟

بسیاری از بیمارانی که غده هیپوفیز یا تومورهای خوش‌خیم دارند می‌توانند از انجام جراحی خودداری کنند. این بیماری در حقیقت مشکلی ایجاد نمی‌کند و به درمان دارویی نیازی ندارد و در اکثر موارد عمل جراحی یک درمان غیرضروری به حساب می‌آید. افرادی کاندید جراحی هستند که بدن آنها نسبت به دارو درمانی پاسخ نمی‌دهد یا به علت بروز تومور در فرد مشکلات جدی ایجاد شده باشد. از جمله این مشکلات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست رفتن بینایی
  • سردردهای شدید
  • عدم تعادل هورمونی

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button