میکروسرجری یا عمل میکروسکوپیک مغز مجموعه ای از روشها را توصیف میکند که برای آنها جراحان از میکروسکوپ عملیاتی قوی و ابزارهای تخصصی برای عمل بر روی ساختارهای کوچک یا ظریف در مغز استفاده میکنند.
از نظر تاریخی، جراحی مغز مستلزم برشهای بزرگ پوست و باز شدن استخوانها بود تا جراح مغز و اعصاب بتواند مغز را ببیند و محل ضایعه مربوطه را مشخص کند. برخی از بیماریها به سادگی قابل درمان نیستند زیرا جراح مغز و اعصاب نمیتواند به طور کافی تمام ساختارهای ظریف داخل جمجمه را ببیند.
این مشکل با استفاده از میکروسکوپهای قدرتمند حل شده است، که با تولید نور منطقه جراحی را روشن میکند و ناحیه جراحی را از جمله اعصاب نازک و رگهای خونی کوچک را بسیار بزرگ میکند. اکثر میکروسکوپهای عملیاتی همچنین تصویری با وضوح بالا را روی مانیتوری که برای تیم جراحی قابل مشاهده است، نمایش میدهند.
تکنیکهای میکروجراحی به جراحان مغز و اعصاب این امکان را میدهد تا با دقت فوق العاده ای، به بهترین نحو در بین بخشهای عصبی و رگهای خونی جهت ترمیم یا رفع ناهنجاری مغزی حرکت کنند. جراحان همچنین میتوانند در حین عمل از میکروسکوپ جراحی جهت بررسی مغز برای یافتن تومور باقی مانده، ترمیم نقص رگهای خونی یا شرایط دیگری که نیاز به توجه دارد، استفاده کنند.
میکروسرجری در نهایت به جراحان مغز و اعصاب اجازه میدهد تا جراحیها را با روشهای کم تهاجمیانجام دهند، که برشهای کوچکتر، عوارض کمتر و بهبودی سریعتر را به بیماران ارائه میدهد.
عمل میکروسکوپیک مغز چگونه انجام میشود؟
در عمل میکروسکوپیک مغز، از راهروهای مخصوص برای دسترسی به ضایعات داخل جمجمه ای مانند تومورها، کیستها یا آنوریسمها استفاده میشود. چنین راهروهایی با آناتومیفردی بیمار تعریف میشود که شامل ظاهر و وضعیت پوست، استخوان جمجمه، لایههای بیرونی و مننژال مغز، فضاهای نگهدارنده مایع مغزی نخاعی (مخازن زیر بارهنی و بطنهای مغزی)، مغز، اعصاب جمجمه، شریانها، و رگهایی که پایه مغز و قاعده جمجمه را تغذیه میکنند.
استفاده از رویکرد میکروجراحی برای ضایعه داخل جمجمه ای مستلزم ایجاد میزان مشخصی از آسیبهای یاتروژنیک به ساختارهای آناتومیکی سالم اطراف کریدور جراحی است. در جراحی مغز و اعصاب، تلاش مستمری برای به حداقل رساندن چنین آسیبهای یاتروژنیک انجام شده است. این تلاش منجر به معرفی میکروسکوپها برای بهبود تجسم شد و منجر به اصطلاح میکرو جراحی با حداقل تهاجم شد. علاوه بر تعدادی از اقدامات حفاظتی مغزی دیگر، کاهش اندازه کرانیوتومیو اجتناب از عقب نشینی سطح مغزی، عروق مغزی، وریدها و اعصاب جمجمه از جمله فواید جراحیهای کوچک و کم تهاجمیمیکروجراحی است.
در حین انجام برخی از روشهای جراحی میکروسکوپی، استفاده از آندوسکوپ میتواند ویژگیهای نوری میکروسکوپ جراحی را تکمیل کند تا تجسم یک ضایعه داخل جمجمه و مجاورت آن را به طور همزمان بهبود بخشد و آسیب بیشتر به ساختارهای سالم سطحی را کاهش دهد. این تکنیک جراحی، که در آن از آندوسکوپ به عنوان یک ابزار نوری اضافی در حین انجام عملهای میکروجراحی استفاده میشود، میکروجراحی با کمک اندوسکوپ نامیده میشود. در برخی از روشها، مانند جراحی ترانسفنوئید، میتوان از آندوسکوپ بدون میکروسکوپ جراحی استفاده کرد. این تکنیک، که در آن از آندوسکوپ به عنوان تنها یا اصلی ترین روش تجسم استفاده میشود، به عنوان میکروجراحی کنترل شده توسط آندوسکوپ نامیده میشود.
جراحی میکروسکوپیک مغز چه زمانی انجام میشود؟
میکروسرجری در اکثر روشهای جراحی عصبی مدرن مانند موارد زیر گنجانده شده است:
- برش آنوریسم
- جراحی تومور مغزی
- جراحی مغز و اعصاب مغز
- کرانیوتومی
- تحریک عمیق مغز
- جراحی آندوسکوپی
- جراحی مغز و اعصاب درون عروقی
- جراحی صرع
- جراحی با حداقل تهاجم
- جراحی اعصاب محیطی
- جراحی مغز و اعصاب روانپزشکی
- جراحی قاعده جمجمه
- جراحی تروما
شرایط درمان شده با جراحی میکروسکوپی مغز
- آکندروپلازی
- نوروم آکوستیک
- آکرومگالی
- آستروسیتومهای آناپلاستیک
- کیستهای آراکنوئید
- ناهنجاریهای شریانی وریدی (AVM)
- آستروسیتومها
- تصلب شرایین
- آسیب شبکه بازویی
- آبسه مغزی
- تومورهای مغزی
- گلیوم ساقه مغز
- بیماری شریان کاروتید
- سندرم تونل کارپال
- آستروسیتومهای مخچه
- ایسکمیک مغزی
- شرایط مایع مغزی نخاعی
- بیماری عروق مغزی
دیدگاه کاربران